Halaman

Translate

Sabtu, 14 Disember 2013

Garam diperbuat dari airmata

Garam dari airmata


garam dari airmata,salting tears
Inilah rupa garam airmata

Pernah tengok tak garam macam ni?

Kalau rasa masakan anda tak cukup sedih boleh cuba masukkan perasa sedih didalam masakkan anda.

Tak percaya? Sebuah syarikat Hoxton Street Monster Supplies di United Kingdom telah memasarkan produk garam berasaskan airmata ini.

Terdapat beberapa perisa atau jenis yang disediakan
-airmata dari kemarahan,gembira,semasa memotong bawang, semasa ketawa, semasa bersin dan airmata kedukaan.

Bunyi cam best jer kan…

Amacam percaya ke tidak?


Sebenarnya semua ini gimik jer ..cuba tengok takkanlah warna airmata lain-lain pulakkan? :)


-          Jumpa lagi

Sabtu, 7 Disember 2013

Jom Pi Pesta Pulau Pinang

PESTA PULAU PINANG


penang fest


Bulan Disember memang bulan yang meriah di Pulau Pinang. Pesta Pulau Pinang adalah salah satu antaranya. Kalau anda yang tak pernah sampai maka elok jugalah kalau mengambil kesempatan bercuti di Pulau Pinang ini.

Awal 80’an dulu Pesta Pulau Pinang memang gah. Waktu ini diMalaysia tiada lagi expo-expo atau funfair seperti sekarang ini maka Pesta Pulau Pinang memang menjadi sebutan lantas berduyun-duyun bas-bas rombongan dari pelusuk negara membanjiri Pulau Pinang. Sekarang ini pun Pesta Pulau Pinang tetap wujud dan menjadi pilihan kaum keluarga untuk berhibur, membeli-belah tak pun jalan-jalan saja.

Apa yang ada disini? Taman hiburan, tapak konsert , gerai-gerai makanan, gerai pakaian. gelanggang badminton (tertutup), pertandingan kucing cantik, pertandingan tomoi , taman mini,station radio dan macam-macam ada!! He he..


Ok jum layan gambar yang tak seberapa ini pulak..



pesta playground,pesta best,penang festival


pesta,taman mini,mini penang,penang attraction


pesta pulau pinang, taman cahaya




butterfly lamp,penang butterflymini monkey,monkey light




light of mini garden penang

background pesta,asal-usul pesta

Ok kalau anda seorang yang berani boleh cuba permainan yang agak extreme disini seperti vortex, challenger, top-gun dan juga flying chairs. Tarikkan lain disini ialah jualan-jualan karpet dan tulisan khat yang memang menjadi bualan orang ramai.

Kena datang awal sebab kawasan parking cepat penuh dan sesak,


Kawasan Pesta Pulau Pinang ini memang luas, jadi sedikit nasihat ialah pakailah kasut jika ada, kalau ada kasut sukan lagi bagus. Penggunaan selipar boleh mengematukan kaki anda bila berjalan terlalu lama.

Lokasi Pesta Pulau Pinang : Tapak Pesta Sungai Nibong Besar, bersebelahan hentian bas Sungai Nibong

Tarikh : 25 November 2013 hingga 1 Januari 2014

Isnin, 2 Disember 2013

Asal-Usul Bergedel

Asal-Usul Bergedel


sedap,best,bergedel malaysia,perkedel,cara buat bergedel
Inilah rupanya bergedel


Assalamu’alaikum ..
Bertemu kita diruangan masak-masak minggu ini…eh apa aku melalut ni..ha ha. Entri aku kali ini simple jer  kali ini. Yelah kita rilek-rilekkan minda kita jap.

Pernah tak makan bergedel? Sedap tak? Sedap tak sedap kena tengok jugak siapa yang buat, betul tak? Ok back to the topic; tau tak dari mana asal bergedel ni? Rata-rata aku rasa akan menjawab bergedel ni asalnya dari Indonesia, betul ker? Ok meh aku nak bagi info sket…

Di Indonesia ianya disebut perkedel manakala di Malaysia dipanggil bergedel dan adakala sebutannya berbunyi bergedil (bukan bergedik yer). Bahan utama bergedel ialah ubi dan daging. Bergedel memang bukan berasal dari Malaysia tetapi diperkenal dari masyarakat Indonesia barangkali berketurunan jawa ke Malaysia. Bagaimanapun tekaan anda adalah tidak betul kalau dikatakan ianya berasal dari Indonesia sebaliknya ianya berasal dari Belanda. Orang Belanda memanggilnya Frikadel . Jadi ianya merupakan salah satu pengaruh Belanda yang telah meresap menjadi salah satu menu  masyarakat Indonesia dahulu akibat pengaruh penjajahan Belanda.

Frikadel hanyalah daging cincang yang dilumat-lumat dan digoreng manakala dinegara ini mahu pun di Indonesia ianya dicampur dengan beberapa bahan seperti ubi kentang dan lain-lain lagi.

Ok..bye bye J


p/s : Maaf tiada resepi disertakan...

Jumaat, 15 November 2013

Beza Typoon, Hurricane dan Cyclone

Kali ini kita rilek dengan info santai ini.

Perbezaan antara Typoon, Hurricane dan Cyclone

Dalam bahasa Inggeris kita biasa mendengar perkataan ini typoon, hurricane dan cyclone. Namun apakah perbezaan antara ketiga-tiga fenomena ini?

Sebenarnya tiada beza pun kih kih ..maaf aku ketawa sikit..ok jum serius balik. Ahli sains memanggilnya berbeza mengikut keadaan dan dari mana ianya berlaku.Jika ianya dari lautan Atlantik dan Pasifik utara maka ianya dipanggil ‘Hurricane’ sempena nama dewa jahat carribean, Hurrican. Sekiranya dari barat lautan Pasifik ianya akan dipanggil ‘Typoon’. Jika ianya berlaku ditenggara lautan hindi dan barat daya pasifik ianya akan dipanggil ‘severe tropicals cyclones’ atau kalau diterjemah bunyinya lebih kurang siklon tropika yang teruk.  Kalau berlaku dibarat daya lautan hindi dipanggil ‘tropical cylone’ atau diterjemah sebagai siklon tropika.


hurricane,typon,cyclone,ribut taufan,taufan ganas
imej kredit :www.region4b.org

Untuk layak digelar Typoon,Hurricane dan Cyclone ini; kelajuan angin haruslah mencecah 119km sejam (74batu sejam)

Jika ‘Hurricane’ itu mencapai kelajuan 179km sejam (111batu sejam ), ia dinaik taraf kepada " Intense Hurricane ".

Jika ‘Typoon’  melanda kawasan 241 kilometer sejam maka ianya dipanggil ‘Super Typoon’-

Dalam bahasa kalau nak ditranslatekan bunyinya sama saja : ribut taufan, angin taufan dan angin ribut..sama ja kan kalau translate ikut google ‘Typoon,Hurricane and Cyclone ‘akan diterjemahkan sebagai ‘Taufan,Taufan dan Taufan’!!

Para saintis telah membahaskan adakah  disebabkan pemanasan global yang dikaitkan dengan manusia menjadi punca taufan-taufan ini semakin kuat atau juga menyebabkan makin banyak taufan-taufan ini muncul?


Info Kredit: National Geografic


Salam Hormat..

Khamis, 7 November 2013

Percutian diatas Kapal Star Cruises Libra


Star Cruise, kapal pelancongan,melancong diatas kapal

Star Cruise Libra

Teringin bercuti diatas kapal? Mungkin Star Cruise Libra adalah jawapannya. Ok ini adalah kisah benar aku diatas kapal ini. Percutian aku ini ditaja oleh majikan aku. Kiranya budget annual dinner kali ini dibuat diatas kapal. Star Cruise Libra ini berlabuh di pelabuhan Swettenham Pulau Pinang. Jumlah bilik tidur yang disediakan adalah sebanyak 626 bilik. Check in- bermula seawal 4.30 petang. Selewat-leawatnya sebelum 8.30 malam sebab kapal besar ini akan mula bergerak tepat jam 9 malam. Check-out 10 pagi. Trip ini cuma pusing-pusing Pulau Pinang bukan menuju ke Phuket atau kemana-mana. Yang tu pakej lain yer. 


hiburan ketika menaiki kapal
Sambil beratur memasuki kapal boleh layan hiburan dari mereka ini..



Buffet  6 p.m – 9 p.m (Deck9)

Masa makan malam(buffet) bermula dari pukul 6petang hingga 9 malam untuk semua pelanggan kapal. Memang best dan sedap makanan yang disediakan..semuanya halal. Maaf tiada gambar makanan yang aku ambil, yelah aku sibuk mengambil macam-macam juadah. Kalau nak cerita apa yang ambil aku pun segan nak bagitau he he he kang terkejut pulak. So disini aku bagi sedikit sedikit tips, check in awal sebelum pukul 6. Standby air mineral satu dalam bilik.Tepat pukul 6 cepat-cepat pergi makan.Bila kenyang balik bilik istirehat jap dan sembahyang . Pukul 8 lebih pergi semula dan sambung makan balik. Biar perut kenyang baru best nak ronda-ronda dalam kapal ini. Kalau lapar lepas tu kenala makan direstoran atas kapal ini, tentulah kena bayar pula.

gadis malaysia,beautifull malay girl,malay girls for rent,malay girl
Hmm..

v for vendetta,lone ranger vs vendetta
Entah siapa pulak mereka berdua ni kan?

sweet girl and the ship,the ship and girls,malay nude girls
Tetamu-tetamu kapal


Bilik Tidur

Tentang bilik pula, ikut budget la..tinggi budget lebih sempoi la biliknya (tiada gambar ye). Pengalaman tidur diatas kapal itu yang penting. Jangan expect tinggi sangat yer sebab ruang bilik takla sebesar macamana kita tinggal dihotel-hotel biasa. Bagaimanapun semua kemudahan lengkap. Ok Tips lagi : bawa powerbank untuk mengecas handphone anda. Setiap bilik terdapat televisyen..eh tu pun nak bagitau ke? Rilek jangan marah apa yang menariknya dalam TV ini terdapat paparan navigasi kapal untuk membolehkan kita mengetahui kedudukan kapal dan satu saluran CCTV luar kapal membolehkan kita tengok pemandangan depan kapal ( entahla nampak laut jer..).  

navigasi kapal, navigation on the ship
Navigasi kapal yang boleh dilihat diskrin TV


cappucino and mocha,mocha and cappucino,the best cappucino
Secawan Capuccino dan Mocha sambil layan TV didalam bilik..



Stardust Lounge (Deck5)

Lepas makan tadi, dalam pukul 9 kita gerak ke Stardust Lounge ini untuk menyaksikan pertunjukkan dari Eropah. Tarian,nyanyian+sketsa dan sedikit akrobatik merupakan initpati pertunjukkan ini. Ini pun percuma juga buat semua pengunjung kapal. Bolehla rehatkan perut tadi. Kalau ngantuk tidur je dalam tu  ha ha. Lepas pertunjukkan terpulanglah nak kemana pun nak berkaroke ke nak makan lagi ke nak berdisko ke ikut suka hati korangla.Ingat la tuhan sama...


Swimming Pool (Deck9)

Swimming pool terletak diruang atas kapal. Ramai yang suka lepak kat sini sambil tengok permandangan luar. Disini juga ada live-band dimana kita boleh sambii baring diatas kerusi kolam renang sambil mendengar alunan muzik RnB, Pop, Blues dan Kontemporary. Aku lepak juga disini sekejap.

swimming pool on the ship
Kawasan Swimming Pool


night view from the ship, penang night view
Pemandangan malam yang diambil dari atas kapal


Blue Lagoon dan Spices (Deck10)

Apa benda ini. Ok, ini adalah restoran berstatus halal diatas kapal ini,so buat pengunjung beragama Islam boleh la makan disini atau lepak minum secawan kopi ker.Restoran ni agak terlindung sikit so kena cari pelan-pelan lagipun Deck10 tak luas mana so senang nak jumpa.Mula-mula tercari-cari jugak restoran ni, yelah rasa nak minum secawan kopi la pulak tapi yang nampak adalah 3 kedai minum tidak halal (bar). Aku cuma singgah tengok-tengok camtu jer lepas balik bilik aku order secawan cappuccino dan mocha dan 2 ketul biskut.


Makan pagi/ Breakfast 7a.m-9.30a.m (Deck9)

Makan pagi pun best juga. Kepelbagaian menu yang disediakan pada pendapat aku okla. Aku mengambil sarapan dengan secawan susu segar , roti canai, sepinggan nasi goreng dan telur serta sedikit buah tembikai susu. Breakfast ni pun percuma jer buat semua.


morning view
Sambil sarapan boleh tengok luar



Lain-lain

Kedai Duty Free (bebas cukai), Klinik, Kasino, Kedai jamtangan,Kedai beg  kulit , gymnasium,bilik disko, karaoke, bilik jogging, meja ping-pong, pusat urut (massage centre), Sauna, Jakuzzi, Saloon dan lain-lain. Yang aku tulis tu setakat yang aku perasan jela.

boat during the emergency,boat on the ship
Bot-bot kecemasan memang banyak ditepi kapal


deck5,star cruise libra
Time nak balik terpusing-pusing dikawasan ini, Deck5


model star cruise libra,kapal star cruise libra
Model kapal Star Cruises Libra, Deck4




Macamana hendak kesana?

Kena pergi Pulau Pinang dulu la yer. Berdekatan dengan bulatan padang kota lama terdapat kaunter –kaunter jualan tiket . boleh beli disitu atau pergi terus ke kaunter utama bangunan  Swettenham Pier tu. Kalau nak buat event atas kapal ni kena pergi pejabat Star Cruise la kan kalau tanya yang jaga kaunter tu dah tentula tak boleh.

swettenham pier, pier swettenham
Swettenham Pier

office star cruises
Pejabat Star Cruises berdekatan dengan kawasan bank dekat-dekat situ jugakla cuma di lorong yang lain


Lain-lain maklumat atau kalau nak tengok gambar-gambar yang lagi cantik dari yang aku tunjuk boleh layari laman web yang tertera dibawah:



  Maklumat tambahan dan nasihat (nasihat dari aku ler)

1.Sila bersama Kad Pengenalan (IC) atau Passport. Tanpa mana-mana dokumen tersebut anda tidak dibenarkan menaiki kapal.
2.Bawa ubat-ubat yang diperlukan anda
3.Jangan bawa benda-benda tajam, barangan anda akan diimbas  melalui mesin pengimbas metal
4- Anda dinasihatkan agar tidak menghidupkan telefon anda semasa berada diperairan antarabangsa. Kadar caj adalah mengikut perantauan antarabangsa. Guna mod penerbangan (flight mode)
5.Jaga kad akses anda, jangan tukar dengan sesiapa. Sekiranya anda membeli apa-apa perkhidmatan anda perlu membayar unutk penukaran kad akses kepada kad pengenalan nanti. (kad pengenalan diambil dan diganti dengan kad akses sewaktu menaiki kapal)
6. Makanan dan minuman dari luar adalah dilarang. So nak bawak air mineral pegang siap-siap masa check-in . Air mineral dibenarkan bawa masuk ok.
7.Bagi yang beragama Islam dinasihatkan agar tidak berjudiHaram


Komen Terakhir

Aku agak pening-pening sikit semasa diatas kapal ini ditambah dengan tak cukup tidur sebelum menaiki kapal ini. Tips yang terakhir : bawalah minyak angin bersama he he


-jumpa lagi

Jumaat, 1 November 2013

Minumlah Air Putih Sebaik Bangun Tidur

Kenapa Perlu Minum Air Putih Sebaik Bangun Dari Tidur?

Mesti ada yang pernah dengar nasihat supaya minum air putih sebaik bangun tidur dengan alas an dapat membuang toksin atau cuci dalaman badan. Benarkah? Okay berikut adalah maklumat yang rasanya bagus untuk dikongsi bersama..

Mengimbangi sistem buah pinggang
Tubuh perlu memiliki air yang cukup untuk menghalang dari terhidrasi dan ini akan memaksimumkan fungsi tubuh, memastikan tahap cairan seimbang dan mencegah jangkitan.

Kulit lebih berseri
Air putih jika kerap diminum dapat membantu menyingkir racun didalam tubuh kita dan seterusnya menjadikan kulit lebih berseri. Bahkan dapat membersih racun dalam darah.

Melansingkan tubuh
Minumlah dua gelas air apabila bangun dari tidur pada waktu pagi, ianya dapat meningkatkan metabolism tubuh sebanyak 24 peratus

Membersihkan usus
Apabila minum ketika perut kosong secara langsung ianya membantu membersihkan usus dan membuatkannya lebih mudah menyerap nutrisi makanan kemudiannya.

Menambah darah
Jika anda selalu lesu, pening dan anemia minumlah air putih dengan jumlah yang mencukupi. Ianya akan membantu tubuh dalam pembentukan sel otot dan membentuk sel darah yang baru.

-Selamat Mencuba J

(Ruj:Wanita Ogos2013, ms70)


p/s : gambar air putih try tengok kat dapur anda sendiri yer..

Khamis, 24 Oktober 2013

Nissan Zeod - kereta elektrik terpantas?

Zeod,nissan zeod, nissan electric car
Nissan Zeod RC

Nissan telah mengumumkan kereta elektrik terpantas mereka Nissan Zeod RC dalam 2 bulan yang lepas. Pihak Nissan telah dijemput untuk menyertai perlumbaan Le-Mans untuk kereta elektrik pada tahun depan (2014). Makna perkataaan ZEODRC - Zero Emission On-Demand Racing Car. Jemputan untuk menyertai LeMans (Racing 24 jam tau) ini adalah untuk kategori "Garage 56".

Pihak Nissan bagaimanapun masih ingin mencuba beberapa gabungan variasi motor elektrik dan enjin mekanikal sebelum bermulanya perlumbaan LeMans ini. Maksudnya kemungkinannya ini akan menjadi model hybrid.Nissan bercadang untuk menayangkan perkembangan kereta ini dalam Nismo .tv saluran Youtube.



Nissan Leaf merupakan kereta berkuasa elektrik yang dikeluarkan oleh Nissan sebelum ini.



Selamat Membaca..

Rabu, 16 Oktober 2013

Serangan Sakit Jantung Ketika Berseorangan - Apa Yang Patut Dibuat?


Stres, Stress, how to oercome stress, stress management, heart


Waktu dah 4.40 petang..masa untuk balik rumah yelah badan pun dah letih lesu dan stres. Dalam perjalanan pulang bersendirian (dengan kereta tau),stres memikirkan tentang kerja tiba-tiba rasa sakit yang amat sangat dibahagian dada dan rasa sakit ini mula melarat ke tangan dan dagu. “ Apa yang perlu dibuat???”

Hospital terdekat cuma 10 minit dari anda tetapi anda sendiri tidak pasti sempat atau tidak untuk dihospital.. Apa yang perlu dibuat??”

Anda telah dilatih tentang CPR, tetapi tidak untuk diri sendiri… “ Apa yang perlu dibuat??”
“Banyak orang diserang sakit jantung ketika bersendirian”

heart attack, carta jantung,sakit jantung, gambar jantung


Serangan sakit jantung banyak berlaku ketika sendirian, degupan jantung yang tidak tentu arah akan memungkinkan kematian mengejut dengan jarak masa sepuluh saat. Ditambah dengan rasa ingin pitam.. “apa yang perlu anda buat pada saat-saat begini?”

“Bagaimana nak menyelamatkan diri sendiri ketika berhadapan situasi ini?”

Jawapan:
Jangan panik.. batuklah secara keras dan berterusan.Tarik nafas dalam-dalam sebelum batuk seolah-olah seperti kita ingin mengeluarkan kahak didalam dada.Batuk hendaklah disambung-sambung setiap 2 saat tanpa henti sehingga bantuan tiba atau apabila ianya berdenyut seperti biasa.
rochester general hospitalTarikkan nafas dalam-dalam dapat membantu paru-paru mendapat oksigen dan apabila kita batuk secara keras dapat menekan jantung dan membantu kelancaran pengaliran darah. Dengan mengenakan tekanan keatas jantung ini dapat membantu mendapatkan kembali ritma denyutan normal jantung. Dengan ini mangsa serangan sakit jantung dapat sampai ke hospital untuk mendapatkan bantuan kecemasan..
Artikel ini dikongsi dari Journal of General Hospital Rochester.

Kongsikan maklumat ini kepada  setiap orang yang anda kenal..Anda tidak dapat menduga ianya mungkin akan menyerang anda suatu hari nanti meskipun anda tidak pernah mendapat serangan sakit jantung;
Meskipun anda masih muda..meskipun anda kelihatan sihat..

JUMPA LAGI..


p/s : sharing is caring

Rabu, 9 Oktober 2013

MAYBANK SWIFT KOD

MAYBANK SWIFT KOD / Maybank Swift Code

maybank, swift kod for maybank,maybank swift kod


MAYBANK SWIFT CODE ADALAH MBBEMYKLXXX

Lain-lain kod Maybank boleh klik kat bawah tu yer..

Mungkin ramai yang tak tahu apa itu Swift Code ni..Secara ringkasnya ialah apabila kita hendak melakukan pemindahan wang secara talian atau wire transfer dalam bahasa inggerisnya.Contoh bagi mereka yang bermain saham dalam E-Trade (Bursa Saham Amerika) ; pada masa nak jual kita boleh pilih samada melalui cek atau secara talian.Kalau secara talian salah satu perkara wajib ialah Swift Kod ini. Dari E-Trade kita boleh secara terus transfer duit ke akaun bank kita. Mungkin ada yang ternganga tak paham tapi takpela ini sekadar info sahaja.Buat mereka yang tercari-tercari Swift Code ini tahniah kerana anda telah sampai disini.

Salah satu kata kunci yang menarik masuk ke blog aku ini ialah MAYBANK SWIFT CODE, jadi aku permudahkan lagi pencarian mereka ini. Sebelum ini dalam entri aku yang terawal aku dah bercerita tentang Swift Kod ini. Untuk Swift Code bank-bank di Malaysia dan penerangan lain tentang Swift Kod ini, anda boleh rujuk di sini :



p/s : penggunaan dua perkataan code dan kod adalah disengajakan..harap maklumJ

Rabu, 2 Oktober 2013

Pulau Dua Negara - Pulau Sebatik


Indonesian and Malaysian Flag

Pulau Sebatik..pernah dengar atau sampai? Bagi penduduk Sabah (Malaysia) terutama dari kawasan Tawau mungkin tidak asing lagi. Dari segi sejarah pulau ini pernah terjadi pertempuran hebat antara tentera Indonesia dan Malaysia sewaktu Konfrantasi Indonesia-Malaysia pada tahun 1965.

pandangan atas Pulau SebatikMaps of Sebatik Island

Apa yang uniknya Pulau Sebatik ini ialah ianya ditadbir oleh dua negara iaitu Malaysia dan Indonesia dikawasan persempadanan (betul ka ayat aku nih) masing-masing. Populasi penduduknya pula ialah seramai 25,000-Malaysia, 80,000-Indonesia. Masyarakat disini rata-ratanya menampung hidup dengan hasil laut dan pertanian.  Bandar Tawau menjadi Bandar yang popular bagi masyarakat disini untuk membeli barangan harian. Jarak ke Bandar Tawau cuma 15minit berbanding Pulau Nunukan yang mengambil masa 30 minit.
Bila disebut dua negara tentulah mempunyai dua matawang bukan. Ringgit lebih popular berbanding rupiah kerana nilainya yang lebih tinggi.Meskipun kadangkala terdapat isu panas membabitkan pemilikan Pulau Sebatik antara Malaysia dan Indonesia, namun tidak menjejaskan hubungan penduduk pulau dengan masyarakat Tawau kerana asal keturunan yang sama, Bugis.


Sebatik Island Indonesia


Malaysia-Indonesia sebatik border
kiri Malaysia kanan Indonesia

Antara isu popular adalah ketidakseimbangan pembangunan. Wilayah ditadbir  Malaysia dikatakan lebih maju berbanding Indonesia; ini sentiasa menjadi isu bagi penduduk warga Indonesia disana. Maka tuntutan kepada kerajaan Indonesia agar mengimbangi pembangunan di wilayah tadbiran mereka sentiasa timbul. Apapun ceritanya, Pulau Sebatik tetap mempunyai daya tarikkan dan keunikkannya yang tersendiri..


Sebatik Island School

Sekolah di Pulau Sebatik (Indonesia)

Pulau Sebatik
Keluasan 452.2 km persegi
Populasi : Malaysia – 25,000                   
                    Indonesia – 80,000
Koordinat : 4°1002U 117°4702″T




                 


-SELAMAT MEMBACA-

Isnin, 23 September 2013

ULTRABIKE - Basikal untuk cacat penglihatan


Blindness Bycle
Kredit Imej: BBC News


ULTRABIKE

Sebuah basikal yang dilengkapi sensor ultrasonik untuk mengesan halangan-halangan dijalanraya telah dicipta istimewa untuk mereka yang cacat penglihatan. Basikal ini telah dipamirkan pada satu persidangan dua hari di Glassgow,Scotland. Persidangan ini dianjurkan oleh RNIB sebuah badan amal Scotland.

Pada persidangan ini para pengunjung boleh mencuba basikal-Ultrabike ini yang dibuat untuk golongan cacat penglihatan. Ultrabike ini dicipta oleh Harrogate sebuah syarikat  berasaskan teknologi bunyi dan penglihatan.

' Kemungkinan Menarik '

Pengarah Scotland RNIB John Legg berkata: " Teknologi baru telah memberi  bantuan dan penyesuaian yang orang cacat penglihatan kini boleh digunakan untuk kehidupan seharian.

"Hari ini, beribu-ribu produk membuat mereka yang  kehilangan penglihatan lebih mudah dan membantu orang ramai kekal bebas. Mereka telah mengubah rumah, kerja, masa lapang , pendidikan dan pelancongan supaya orang dengan kehilangan penglihatan tidak lagi bergantung kepada orang lain.”

“Bagaimanapun kos dan kadar pembangunan teknologi ini sentiasa meningkat yang mana memungkinkan orangramai ketinggalan dibelakang. Kami masih bimbang bahawa keperluan mereka akhirnya mungkin hilang seiring dengan kemajuan masa depan.”

Tambah beliau lagi “kehilangan penglihatan akan menjadi ciri-ciri yang biasa dalam masyarakat kerana penuaan diri kita.Cabaran kini ialah memastikan golongan hilang penglihatan ini tidak kelihatan ketinggalan seiring dengan kepesatan teknologi”   

Sumber :BBC news


Ultrabike Challenge for blindness
Kredit imej : lifecycle.org
 Mereka yang cacat penglihatan ini menyambut cabaran ULTRABIKE


-The End-

Isnin, 16 September 2013

Akhal Teke - Kuda Emas Sebenar


golden horse akhal teke
Spesis Akhal Teke

Akhal Teke itulah nama jenis kudanya dalam bahasa Turkmenistan, ataupun dipanggil kuda Turmenistian.Bulunya memang berwarna keemasan dan berkilau dibawah cahaya matahari. Spesis ini semakin pupus, jumlahnya cuma 3,500 ekor setakat yang diketahui.

gambar kuda emas sebenar

Kuda ini dikatakan sangat digemari oleh Alexander the Great dikatakan semua kuda ini diletakkan dalam penjagaan beliau. Kecantikkan kuda emas ini banyak diabadikan dalam lukisan-lukisan lama, arca dan juga dalam pembinaan monument.


Kuda ini diternak dan dijaga penuh rapi dimerata negara untuk menjaga keaslian bakanya di Russia, Eropah dan juga Amerika Syarikat. 


kuda akhal teke


peluangtercipta
Monumen kebanggaan rakyat Turkmenistan



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca…

Sabtu, 7 September 2013

Bacaan Tambahan : Syiah


Kandungan ini sensitif kepada yang tak suka!!

syiah logo's

Kenali dan fahami Syiah

Kebelakangan ini banyak cerita Syiah yang kita dengar walaupun benda ini dah lama wujud malah sangat lama. Pada tahun lepas rakan aku Abdul Rahman (krupkraps) pernah menyuarakan kebimbangan beliau terhadap pengaruh Syiah ni. Wajah kurang senang juga terpamir diwajah beliau apabila Iran disanjung oleh masyarakat kita dan tanggapan Iran adalah wira dunia Islam. Menurut beliau pengaruh Syiah memang wujud dan berkembang diMalaysia. Aku selalunya akan mengganguk dan mendengar sahaja sebarang komen dan kini atas dasar tanggungjawab maka aku buat satu entri tentang Syiah. Walaupun banyak blogger dah buat tetapi aku buat jugak sebagai penyumbang bahan bacaan yang sedia ada.
Paparan dibawah merupakan suatu perkara perkongsian makumat dari seorang hamba Allah dan gabungan idea aku sendiri. Jum baca..

SIAPAKAH SYI‘AH?

syiah logo

Ahad, 1 September 2013

OKID BERWAJAH MONYET / Monkey Orchid

OKID BERWAJAH MONYET / Monkey Orchid


bunga monyet

Macamana cantik tak bunga ni? Ini bukanlah teknik photoshop tetapi bunga ini memang sebenarnya wujud. Nama saintifiknya Dracula Simia. Eh ganas jugak ye nama saintifiknya kan? Okla aku citer sikit kenapa ye..

Pada hujung kelopak tu kelihatan macam taring Dracula (biasala orang dulu-dulu) dan perkataan Simia tu pula merujuk kepada perkataan latin yang bermaksud monyet. Ha faham dah kan? Aku rasa sesiapa tengok pun akan panggil Okid Monyet macam tu jugakla orang-orang kat benua lain. Bunga ini boleh didapati di Equador, Peru dan Colombia pada ketinggian 1000 hingga 2000 meter dari paras laut. Bagaimana pun ada juga yang berjaya menanam pokok okid ini secara kurungan.


Bunga ini pada secara umumnya tak nampak cantik tetapi raut wajahnya yang ganas menjadikannya sangat unik dan menjadi kebanggaan pula kalau dapat menjaganya. Yang best pulak baunya seperti buah oren/limau, diluar jangkaan. Barangkali kalau berbau seperti pisang mungkin tidak mengejutkan dengan rupa bunganya yang menyerupai monyetkan? Di internet gambarnya masih baru dimuat turun, ok jum layan gambar..



monkey orchid




okid berwajah monyet




monkey orchid

Imej Kredit :


http://paradisexpress.blogspot.com
http://colourfulimages.blogspot.com
http://seaflowersworld.blogspot.com
http://orchidnotes.wordpress.com


Malaysian Orang Utan
"Okid OrangUtan takdak ka??iskh.. iskh.."