Halaman

Translate

Khamis, 23 September 2021

Sejarah Balik Pulau, Pulau Pinang - jom belajar sejarah


Imej Balik Pulau


 Pernah pergi Balik Pulau? Ok jom baca kisah Balik Pulau..terkenal dengan durian yang sedap sedap...


SEJARAH BALIK PULAU
Balik Pulau merupakan kawasan semakin membangun di Kawasan Barat Daya Pulau Pinang. Nama Balik Pulau adalah sempena dengan perletakan kawasan ini, iaitu di sebalik Pulau Pinang.

Dari segi sejarah, Balik Pulau adalah kawasan yang paling awal dibangunkan di Kawasan Barat. Pekan Balik Pulau pula merupakan kawasan utama pusat perniagaan di Balik Pulau dan juga Kawasan Barat.

Asal- usul sejarah Balik Pulau menunjukkan bahawa penduduk asal Balik Pulau terdiri daripada penghijrah- penghijrah Melayu dari negeri Kedah. Pada tahun 1821, Siam telah menyerang Kedah dan mentadbirnya selama 22 tahun. Penjajahan ini telah membawa kepada banyak kerosakan dan menyebabkan kesengsaraan kepada penduduk di negeri itu, mengakibatkan penduduknya menghijrah keluar untuk mencari kehidupan baru.

Sesetengah daripada penghijrah- penghijrah ini telah meneroka tanah Balik Pulau dan mendirikan perkampungan Melayu yang menjalankan aktiviti pertanian. Lama- kelamaan, persekitaran yang sesuai untuk bercucuk tanam menyebabkan Balik Pulau terkenal sebagai kawasan pertanian terutamanya buah- buahan tempatan. Perkembangan ini telah menggalakkan penghijrahan penduduk luar datang untuk berurusniaga ataupun menjalankan kegiatan pertanian. Golongan ini kebanyakannya merupakan peniaga atau buruh- buruh Cina yang bekerja di ladang- ladang getah, buah cengkih dan buah pala.

Balik Pulau Rondabout
Pekan Kongsi Balik Pulau, Credit image : Wikipedia



Ketua kaum Cina yang paling berpengaruh di Balik Pulau adalah Koh Seang Tat, seorang pemilik estet ladang. Pada 1882. Beliau telah membina monumen air pancutan di bulatan persimpangan masuk ke pekan ini, dan kini masih merupakan mercu tanda utama untuk Pekan Balik Pulau.

Pada tahun 1854, Gereja Roman Katolik, Holy Name of Jesus dibina di sini sebagai tanggungan Kariah Pulau Tikus. Paderi- paderi gereja inilah yang telah menubuhkan sekolah- sekolah St. George dan Sacred Heart di Balik Pulau. Pada masa itu juga, banyak rumah kedai dibina.

Orang - orang India juga berhijrah ke Balik Pulau sebagai buruh- buruh estet ladang atau pekerja- pekerja Majlis Perbandaran pada tahun 1880an.

Beberapa institusi dan agensi perkhidmatan telah diwujudkan di Balik Pulau untuk menampung keperluan penduduk tempatan yang semakin berkembang. Di antaranya adalah Jabatan Tanah dan Daerah yang dibina pada 1880an.

Namun, masih terdapat banyak perkampungan Melayu dan Cina di Balik Pulau seperti Kampung Kuala Sungai Jalan Baru, Kampung Paya dan Kampung Jalan Baru.

Kini, Balik Pulau masih terkenal dengan ladang-ladang buah pala, buah cengkih dan dusun- dusun buah- buahannya dan menjadi tumpuan utama kepada peniaga buah-buahan dan pengunjung yang ingin menikmati hasil dusun. (Maklumat yang diperolehi dari MBPP)

Layan video sama yer, ni video ronda ronda ke Balik Pulau
https://youtu.be/yD4rRj7hwdg

Laksa janggus Balik Pulau..Ronda ronda makan laksa
https://youtu.be/fzWqv06R-GI

Kalau pergi tempat sesak elok pakai 5ply mask..Dibawah ialah link lazada tempat aku beli.
KN95
https://invol.co/cl5kmsf

Ok sehingga berjumpa lagi 


Rabu, 1 September 2021

Boleh tak dapat duit dari YouTube? I Tips buat orang baru nak buat channel YouTube

Mulanya aku ingat nak tulis keperluan asas nak buat channel YouTube. Tapi pikir pikir balik rasa tak payah lah. Apa saja yang korang ada yang boleh rekod video dan suara gunakan dulu . Upgrade sikit demi sedikit.Oklah jom pergi kepada topik.

AKAUN YOUTUBE


Kisah aku dan kawan kawan aku.


YouTube ni boleh dapat duitkan? Ini antara soalan yang selalu diaju kepada akiu. Ye boleh..cukup syarat semua..dapatla. Minggu depan tu tanya lagi..macam mana nak bagi boleh dapat duit tu? Bunyi lain sikit tapi jawapan dari aku tetap sama la..bagi cukup syarat yang YouTube tetapkan bolehlah dapat duit.Minggu sekali lagi pun tanya jugak dier bayar melalui apa? Bila sampai sini aku pun jadi bosan jugak..lalu aku jawab dalam google tu banyak benda boleh cari.. research la dulu..tak paham baru tanya aku..takkan nak sumbat bulat bulat ja kat hang. Sambung kawan aku lagi dah hang ada aku tanya la..nak buat apa google.Lalu aku kata selagi hang tak buat channel ..selagi tu la hang takkan paham..penat ja aku terang sebab tak masuk dalam otak pun..tiap tiap minggu soalan yang sama.


So ini lah nasihat aku kalau nak jadi Youtuber..buat dulu channel ..buat satu video dulu ..cuba pos....disini la bermulanya permbelajaran korang..kalau ada kawan youtuber dah jadi advantage boleh minta nasihat dan tunjuk ajar..tiada penasihat pergi di Facebook ,join group youtuber disitu..tanya la soalan yang perlu..pasti ada yang akan membantu.Kalau asyik tanya ,survey tak buat buat sampai bila pun takkan paham dan takkan buat.Kalau camtu tak yah buat la..senang .

Niche apa nak buat? Ni pun ada gak yang tanya..terpulang la..Bagi mereka yang belajar multimedia,fotography,sebaran am aku rasa memang tak de masalah. 

Bab bab buat video bukan masalah buat diaorang ni. Bab niche je diaorang akan pikir. Bagi orang biasa korang buat dulu channel ,try buat satu dua video. Belajar perlahan lahan.Niche tu pikir sambil sambil tu. Yang mana korang rasa best fokus ,fokus la disitu.Tak perlu pikir bab niche ni sampai setahun! Sampai hari ni kawan aku yang tanya tu tak buat buat lagi channel.Sebabnya..dok merepek macam yang aku cerita tadi tula..lantak hang la...

Mungkin ada nak tanya hebat sangat ke aku ni sampai bagi tips macam ni...Aku dah produce 200 lebih video..Orang yang hebat hebat tu kalau bagi tips pun bukannya betul sangat..kebanyakkan diaorang bernasib baik sebab viral je..betul aku cakap ni..

Promote channel jangan segan

Promosi channel sendiri bila berkesempatan.Jadi youtuber kena la layan YouTube selalu.Korang nak orang tengok video korang tapi korang tak tengok pun video orang lain.So korang expect orang akan tengok video korang? Komen bila perlu ..kalau content youtuber tu memang best ..komen la kata best..tak salah pun puji ..tak perlu rasa dengki bila tengok content orang yang best..cuba perbaiki video kita biar lagi menarik.Explore tips yang korang baca atau dapat dari YouTube..lama lama korang akan paham apa yang perlu dibuat ..kalau baru 20 video buat korang dah give up lemah semangat..maka nasihat aku tak payah la buang masa nak jadi youtuber..bukan kata nak buat duit..hobi pun tak layak!

Okla sehingga berjumpa lagi.. 

Isnin, 16 Ogos 2021

Terima Kasih Abah! I Perdana Menteri Malaysia Ke 8

 

Perdana Menteri Malaysia Ke 8

Tan Sri Muhyiddin Yassin

Perdana Menteri Malaysia Ke 8

1 Mac 2020 hingga 16 August 2021

Muhyiddin Yassin

Jumpa lagi..



Terima Kasih Abah!


Video ucapan perletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia






Ahad, 25 Julai 2021

SJCAM C100 + , kecil-kecil cili api ..PADU BEB!

 

SJCAM C100+

SJCAM C100 +

Baru-baru ini aku ada beli mini action cam SJCAM C100 + (PLUS). Saiznya yang kecil memang menarik minat aku.Mudah dibawa kemana-mana. Quality video pun cantik.WAlaupun bukan 4k bagi aku cukuplah 2k tu pun. Janji aku nak record video senang. Boleh digantung atau klip,boleh juga melekat dekat besi sebab ada magnet dibelakangnya

.

Specification
Antara fungsi SJCAM C100 +


Apa yang ada dalam kotak?

Sjcam C100 plus

Pilihan warna yang menarik disediakan untuk anda pilih

Lanyard
Boleh gantung..senang dibawa kemana saja...awesome!


Untuk mereka yang berkira-kira (budget) memang aku recommend untuk dapatkan SJCAM C100+ ni.Kalau nak ushar atau nak beli terus ..ni aku letak link kat mana aku beli.Mudah ..beli aje kat situ

klik link untuk tengok tengok,maklumat lanjut atau pembelian : https://invol.co/cl550de


Dashcam camera untuk kereta ,Klik SINI

 

Jumpa lagi

#SJCAM





Jumaat, 16 Julai 2021

Black Garlic Dan Manfaatnya Kepada Kesihatan

Black Garlic



Baru-baru ini aku membeli bawang hitam sebagai suka suka untuk mencuba. Wau bila aku kupas ja bawang hitam ni ,teruja juga la nak sumbat kedalam mulut. Ok dibawah ini aku kongsikan serba sedikit kisah bawang hitam ni.Jom baca..

Bawang Hitam
lembut dan kenyal

APA ITU
BAWANG HITAM?

Bawang hitam adalah dari asalnya dari bawang putih yang menerusi proses penapaian dalam pemanasan pada suhu tertentu yang dikaitkan dengan reaksi Maillard.
Pertama kali digunakan sebagai bahan makanan dalam masakan Asia, terutamanya di Jepun, Thailand dan Korea.
Namun kini mula mendapat perhatian di negara barat, terutamanya di Amerika Syarikat bukan sahaja kerana manfaat kesihatannya yang tinggi, tetapi juga di dalam bidang masakan.

BAGAIMANA BAWANG HITAM DIHASILKAN?

Bawang hitam dihasilkan menerusi proses pemanasan dan kelembapan. Mentol disimpan dalam persekitaran yang dikawal oleh kelembapan dari 80% hingga 90% pada suhu diantara 60°C hingga 90°C untuk tempoh selama 30 hingga 90 hari.
Tiada bahan tambahan mahupun pengawet digunakan untuk proses ini, ianya hanyalah tindakbalas semulajadi Maillard.
Rasanya manis-masam seolah buah prune dan tidak berbau seperti bawang putih mentah.

SIAPA YANG BOLEH MAKAN BAWANG HITAM?


Dalam ratusan kajian pakar pemakanan dan kesihatan semuanya menunjukkan pelbagai kesan positif kepada kesihatan kerana sumber antioxidan yang sangat tinggi.
Ianya adalah sumber semulajadi seperti buah-buahan mahupun sayuran dan tiada had umur mahupun jantina untuk menikmati kebaikan bawang hitam.
Digalakkan dimakan ketika perut kosong dan dielakkan sewaktu dimakan sebelum tidur kerana membekalkan tenaga yang tinggi.
Namun sebarang pengambilan tidak teratur dan sepatutnya, perlu dirujuk kepada penasihat kesihatan ataupun doktor anda.Makan sebiji sehari cukuplah (nasihat peribadi saya)

Keberkesanan Bawang Hitam (black garlic) juga diperakui oleh pesakit tekanan darah tinggi, kolestrol, kencing manis, kanser mahupun virus flu

Bagi yang buat pertama kali merasai Bawang Hitam (black garlic) ini pasti. tidak menyangka ianya merupakan bawang.Rasanya sedikit manis malah bau bawang putih juga tiada malah ada yang kata rasanya seperti buah prune tetapi bagi aku tak,cuma teksturnya mungkin.Jadi nak makan pun senang siap boleh kunyah sebab best ja rasa.

Ratusan journal kajian tentang proses fermentasi Bawang Hitam telah dijalankan.Banyak penemuan tentang khasiat bawang hitam ditemukan.

Komposisi antioksidan bawang hitam(black garlic) yang sangat tinggi memberi rantaian impak kesihatan seperti anti-kanser, menurunkan tekanan darah tinggi, kencing manis, anti-virus, serangan strok, anti-kolestrol, mencerna lemak,menghaluskan kulit dan banyak lagi.


SEDIKIT NASIHAT..
Lepas makan jangan lupa minum sedikit air sebab ada yang kata badan akan panas sedikit (logik jugala nama pun bawangkan).Jangan makan berlebihan cukuplah satu ulas atau dua sahaja.Bagi pesakit jantung dan darah rendah sila rujuk pakar runding kesihatan dulu.Bagi pesakit buah pinggang sila ambil mengikut dos yang sesuai dan kuantiti air yang diperlukan badan mengikut saranan doktor.

Untuk makluman aku tidak menjual bawang hitam ini, so jangan mintak link macamana nak order ye. Aku cuma share manfaat jer.

Oklah sehingga berjumpa lagi..


#infosihat #bawanghitam 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...