Halaman

Translate

Sabtu, 7 April 2018

Jum makan di Restoran Nasi Bamboo Sungai Klah,Sungkai






nasi dalam buluh,nasi bamboo
hidangan utama = nasi bamboo


Sebelum aku sampai sini aku pernah lah tanya kawan-kawan kot ada yang pernah sampai. Menurut reaksi salah sorang kawan dia kata pelayan kat sini malas ambil order dan sebagainya. Sebenarnya bila dah sampai sini barulah aku faham kenapa, sebab sini order self-service atau dalam bahasa kita layan diri. Kelakarla juga kalau fikir balikkan.

nasi,bamboo,sungkai,perak,makanan sedap
kredit imej : google.com

Sebenarnya aku suka makanan yang ada kat sini. Walaupun ada seorang kawan aku dia kata tak suka bau nasi dia yang pelik (kononnya). Bagi aku pulak ok jer..itulah kelainan yang aku suka kat restoran bamboo ni.

Macam-macam menu ada disini.Keli goreng panas,ikan bakar,ayam kampong serabut, udang bakar,ayam kampong bunian,kambing bakar yang disalai,daging masak hitam, gulai kawah dan macam-macam lagi.Secara jujurnya ada yang murah dan ada juga yang mahal dari segi harga makanan..apa pun tengokla harga kat menu ye.
Disini juga ada jual barangan kraftangan ,t-shirt dan sebagainya



motorsikal,stiker motor

Geng-geng bikers stiker yang dilekatkan disatu sudut khas, memang geng motorsikal selalu singgah disini.


ayam percik sungai kelah,ayam bunian
lauk pauk yang membuka selera


lauk -pauk,sungkai perak
kredit imej : themalaymailonline

ayam bunian masak sedap,ayam sedap
kredit imej : FB nasi bamboo Sg Klah

Bagaimana hendak ke sana?


Kalau ikut lebuhraya PLUS, keluar ikut EXIT Sungkai. Lepas bayar tol ambil simpang kanan .Dalam 250 meter sampai la ketempat ini di sebelah kiri jalan.

Alamat : Lot 53 Tanjung Balai, Jalan Slim River Sungkai, Perak.


Tempat mandi-manda santai keluarga yang berdekatan : klik sini HOTSPRING SUNGKAI


P/s: Buat tauke kedai kalau baca artikel aku ini ,jangan lupa bagi diskaun kat aku yer.




Ahad, 18 Mac 2018

Hang Tuah Memang Wujud! Catatan Okinawa

hang tuah catatan okinawa,catatan vijayanagara,siapa nama sebenar hang tuah,ilmu silat hang tuah,taming sari,pahlawan melaka terbilang



Selama ini banyak perbalahan disebabkan pahlawan bernama Hang Tuah ini. Banyak pihak berpendapat Hang Tuah tidak lain dan tidak bukan hanyalah mitos. Aku sendiri pun was-was, walaupun aku dah baca banyak kisah dan kompilasi berkenaan Hang Tuah dari aku kecil lagi. Aku berpendapat kisah Hang Tuah ini berlegar dikalangan orang melayu sebagai medium hiburan, macam komik dalam dunia moden inila. Tujuan utama kisah Hang Tuah ialah untuk menaikkan semangat pendekar-pendekar melayu dan menambah rasa taat setia kepada Sultan dan juga untuk membangkitkan rasa bangga mempunyai pahlawan sehebat Hang Tuah.

Ternyata aku juga silap, dengan terbitnya buku Hang Tuah catatan Okinawa ini telah membuktikan bahawa Hang Tuah adalah watak dalam dunia nyata..bukan mitos. Bab awal menceritakan bagaimana Alexander the Great, Julius Ceaser dan Laksamana Zheng He (Cheng Ho) dibuktikan kewujudan mereka .Bukti-bukti utama ini (primer) dinyatakan dalam bentuk artifak, tinggalan bangunan,senjata ,dokumen dan sebagainya. Tujuannya supaya pembaca buku ini faham bagaimana catatan Okinawa ini merekodkan sejarah dan membuktikan kewujudan Hang Tuah. Hikayat Hang Tuah dan Sejarah Melayu tetap digunakan sebagai rujukan silang.

Surat-surat lama kerajaan Ryukyu dan Melaka telah menjadi bukti utama. Usia surat-surat ini adalah bertepatan dengan garis masa riwayat Laksamana Hang Tuah . Malah terdapat juga surat yang ditulis oleh laksamana (Lo-Hsi-Mana = Laksamana dalam surat bertulis kepada pemerintah Ryukyu) sendiri sebagai wakil kepada Sultan Melaka. The commentaries of the great alphonso dalboquerque catatan penakluk Melaka itu sendiri ada menyebut tentang seorang laksamana (lassamane – sepanyol) Melaka yang sangat hebat berusia 80 tahun yang bermukim di Singapura. Sudah pasti laksamana yang dimaksudkan itu mengikut pakar kaji sejarah adalah Hang Tuah.

Selepas kisah Tuah bertempur dengan Jebat, beliau banyak mengembara. Agak menarik jugak kalau diikutkan graf pelayaran beliau. Mungkin satu buku dapat diterbitkan dengan menggunakan tajuk : Hang Tuah – The Great Adventures atau Hang Tuah – Pelayaran Agung.


Secara keseluruhannya aku sangat berpuas hati dengan buku Hang Tuah - Catatan Okinawa ini. Terjawablah sudah bahawa Hang Tuah adalah watak sebenar dalam Sejarah Melayu. Cuma kisah –kisah kehebatan beliau,beberapa peristiwa aneh ini mungkin ada yang boleh dipertikaikan..bagaimana pun yang itu citer lain pulak lah  k.

Kisah Hang Tuah di Vijayanagara, Benua Kling (India) : klik

Sekian jumpa lagi

BUKU : HANG TUAH CATATAN OKINAWA
Profesor Emeritus Dr Hassan Musa dan Dr Rohaidah Kamaruddin.  

p/s : kalau masih tak percaya jugak lantak korang lah..

Khamis, 8 Mac 2018

Senarai Hotel/Apartment/Homestay di Cameron Highland, Pahang

Bagi anda yang ingin bercuti ke Cameron Highland..

senarai hotel / apartmen / homestay di Cameron...

Jumaat, 23 Februari 2018

Kisah Semangat Harimau Dalam Bangsa Melayu

tigerman,tiger,manusia harimau,harimauu jadian


Bagi mereka yang pernah membaca Siri Bercakap Dengan Jin pasti pernah terbaca kisah datuk tamar membela harimau dan manusia yang bertukar jadi harimau. Artikel bawah bukan hasil penulisan aku.. Tetapi bagi aku pengetahuan beliau agak menarik untuk sekadar kajian(bagi yang ingin tahu) dan pengetahuan.

Jumaat, 2 Februari 2018

Senarai Homestay Di Kundasang, Sabah

kundasang, kinabalu,homestay kundasang
Ikon Simbolik Kundasang - gambar ihsah google INFOSANTAI


SENARAI HOMESTAY KUNDASANG

Tempat paling cantik, sejuk dan menarik di Malaysia yang ada penempatan ialah Kundasang Sabah! Kundasang memang cukup cantik, rugi kalau pergi Sabah tak singgah ke sana. Nah .. ini senarai homestay yang boleh anda pilih disana!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...