Halaman

Translate

Ahad, 7 Oktober 2018

Saat Nabi Ibrahim dibakar raja Namrud




api semakin lama semakin membesar,kisah para nabi,nabi ibrahim,islamic story,kisah dan teladan,saat nabi ibrahim di bakar

Sekadar hiasan ,credit image : wikipedia



Saat Nabi Ibrahim dibakar raja Namrud...seekor burung pipit berusaha memadamkan api yg marak dengan membawa air di paruhnya. Lalu berkata makhluk lain kpd sang burung betapa sia2nya usaha itu kerana tidak akan terpadam api yg marak dengan air yg sedikit dari paruhya itu.

Ternyata jawab sang burung...usaha inilah yg akan ku sandarkan di hadapan Allah saat ditanya apakan usaha ku saat kemungkaran di depan mata...kerana Allah tidak akan bertanya kenapa aku tidak berjaya memadamkan api tersebut.

Mesej yang mudah untuk difahami.. Kalau tak faham aku pun tak nak kata apa lagi.

Semoga memberi manfaat.

Khamis, 27 September 2018

Kisah Orang Tua Bermulut Celupar


KISAH ORANG TUA MULUT CELUPAR


old guy,orang tua mulut celupar
Gambar sekadar hiasan


Dimana - mana kawasan pun ada kisah macam ni. Entahla.. sengaja aku tulis entri ini sekadar meluah pendapat terpendam aku ini.

Bila dah tua bukanlah satu lesen untuk memaki hamun merela yang lebih muda. Sepatutnya orang tua kena lebih tenang kerana pengalaman hidup yang telah mereka tempuhi.
Dua tahun lepas adala aku tengok dalam FB berkenaan tauke mee udang yang kasar melayan pelanggan hingga memaksa pelanggan tersebut tularkan dalam media sosial. Ramai jugak la yang tak puas hati.

Anak menantu pun ada komen mengatakan memang mereka sendiri pun agak takut dan sering kena marah. Tetapi menurut mereka walaupun garang tapi hati dia baik.. Uweeek.
Pada pendapat aku kalau baik kenapa nak cakap kasar? Kenapa nak kena maki hamun semuanya tu? Perlukah nak tunjuk kuasa dengan berbuat garang? Pelanggan tu pendapatan kot untuk bisnis dia. Nabi Muhammad junjungan besar kita pun cakap lembut ja dengan umat dia. Dengan yang lebih muda pun tiada baginda cakap kasar pun. Umur tua bukan bermakna boleh cakap kasar, boleh meremehkan orang lain. Jadilah orang tua yang penuh kematangan nescaya sesiapa pun akan hormat anda.

Cukup sampai disini dulu bebelan aku. Semoga pembaca blog ini diberi barakah dalam kehidupan..

See you soon.. 

Sabtu, 8 September 2018

Ungku Aziz - kata kata hikmah



Kata kata Profesor Ungku Aziz

ungku aziz

Untuk muhasabah diri..

kat tempat aku kerja tu..number 6 dan 7 tu banyak la jugak ha ha ...

Rabu, 29 Ogos 2018

FAHAMILAH 7 PERKARA DALAM HIDUP INI


Fahamilah 7 perkara dalam hidup ini.



red tulip,tulip flower,bahagia dalam kehidupan,cara mencapai bahagia,nasihat ayah kepada anak,7 perkara penting dalam hidup,hidup yang sempurna,jakim malaysia,hab halal jakim
Credit image : mydecorative.com


1. Apabila meninggal dunia seorang ayah, maka matilah pimpinan dan nasihatnya.

2. Apabila meninggal dunia seorang ibu, maka terpadamlah cahaya kelembutan belaian dan tunjuk ajarnya.

3. Apabila meninggal dunia seorang abang, maka longlailah cita2 yang dikongsi bersama.

4. Apabila meninggal dunia seorang kakak, maka hilanglah senyuman kasihnya.

5. Apabila meninggal dunia seorang adik, maka hilanglah tempat tumpang kasih, nakal, gurauan dan keceriaannya.

6. Apabila meninggal dunia pasangan kamu, maka pudarlah perkongsian harapan, perasaan dan keceriaannya.

7. Apabila meninggal  dunia sahabat kamu maka pudarlah sinar nasihat dan doa tulus dari bersih hatinya.

Ketahuilah...hidup ini sangat singkat untuk kedengkian, kemarahan, kebencian dan memutuskan hubungan kerana ESOK semuanya hanya tinggal kenangan.

Maka...
senyumlah, berlapang dadalah, maafkanlah sesiapa yang menyakitkan hati kamu lantaran kita tidak tahu bila kita akan berangkat  meninggalkan dunia yg fana ini.

Andai kita melihat kanak-kanak yang sedang bermain, itulah masa silam kita.
Andai kita melihat orang tua yang berjalan menggunakan seluruh kudrat kerana tidak larat. Maka, itulah masa depan kita.
Andai kamu melihat pula jenazah yang sedang diusung ke tanah perkuburan. Maka, itulah nanti pengakhiran hidup kita di dunia ini.
Manfaatkanlah masa yang berharga ini, sebelum kesempatan itu berlalu pergi.
(Dipetik daripada facebook Bahagian Dakwah, Jakim)

Khamis, 9 Ogos 2018

Penapis Udara Sharp FP-F30L-H (review)



Penapis Udara SHARP Ion Plasmacluster FP-F30L-H



Sharp,ION PLASMACLUSTER,FP-F30L-H,penapis udara sharp,penapis udara mana yang terbaik?
Simple dan praktikal


Penggunaan penapis udara sekarang ini sudah menjadi relevan dengan keadaan masa kini. Baru-baru ini aku ada la membeli penapis udara jenama SHARP fp-f30l1h. Aku survey tentang penapis udara ini takdala pulak ada sapa - sapa yang tulis kecuali dalam website rasmi Sharp. So aku pun buat leputusan buat review sket.

Penulisan aku ini tidak dibayar oleh sesiapa ye.. Aku sekadar ingin berkongsi cerita serba sedikit (untung sharp ye dapat promosi percuma huhu)

Siapa yang memerlukan penapis udara ini?

Sesiapa yang ada membela pets seperti kucing, hamster, anjing ka elok guna penapis udara ini. Hama yang terdapat diudara dapat dibunuh oleh ion positive dan negative yang dilepaskan oleh penapis udara ini. Bagi mereka yang menghidap asthma memang aku syorkan.

Untuk versi yang aku beli ini dia ada function HAZE (jerebu). Kalau musim jerebu nanti boleh la cuba guna nanti. Kalau nak tidur boleh la cuba sleep mode dimana pergerakan penapis sangat perlahan dan sangat senyap.

air purifier,sharp


Dekat kotak ada tulis begini
2 x Dual Action

Plasmacluster Technology reduces certain germs and odors

Viruses, bacteria, odors and mold

HEPA filtration captures 99.97% of allergens

Pollen, dust, pet danger and smoke


Bagaimana ion plasmacluster berfungsi?


Product description

Filter type (Pre-filter)
Yes

Haze Mode
Yes

Replacement filter
FZ-F30HFE

Plug type
Type C (2-pin)

Filter life (Dust Collection)
Up to 2 years

Power cord length (m)
2.0

Filter type (Dust collection)
HEPA

Light control button
Yes (bright / off)

Recommended area
21 m2

Recommended area for high-dens
16 m2

Power input (max. / med. / low)
51 / 30 /13 (P)

Standby power (W)
1.0

Dimension (WxHxD)
400 x 463 x 182

Power Source
220-240, 50/60

Airflow (max. / med. / low) (m3/
180 / 120 / 60

Noise level (max. / med. / low)
47 / 38 / 26

Kenapa pilih SHARP fp-f30l-h? Jujurnya kerana harganya murah he he.. Apa pun setelah menggunakannya rasa berbaloi sangat. Jadi terpulanglah pada para pembaca nak guna mana - mana penapis udara pun. Tujuan aku tulis ni lebih nak menceritakan kebaikan penapis udara itu sendiri..sebab aku google tak banyak pun maklumat..terpaksalah letak maklumat disini mana tahu kot kot ada yang nak beli penapis udara jugak.

Hingga berjumpa lagi... :)

#sharp
#penapisudara
#udarasegar
#freshair

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...