Halaman

Translate

Isnin, 6 Julai 2020

Goodbye Lulu!

Goodbye Lulu !

Maaf kali ini kisah peribadi sikit berkenaan kucing yang aku bela. Nama dia Lulu anak kepada Che Tam (ibu).

Lulu ni warna nya hitam campur kelabu tetapi sekali pandang nampak macam hitam jugak la. Kalau time bagi makan dia jarang join adik beradik dia yang lain. Bila tiba tengah malam  dia akan mintak makan. Entahla mungkin ini buat dia sakit. Suka tidur atas almari.

Saja aku tulis artikel ini sebagai kenangan, boleh juga letak gambar dia kat sini. Sedih juga sebab bela Lulu dari kecil sampai umur hampir 2 tahun. Pada tanggal 4 Julai 2020 Lulu telah pergi meninggalkan kami semua...


lulu,kucing hitam kelabu
Kami paling ganas tau..he he


lulu kucing hitam kelabu
Lulu dan Puteri

lepak atas sofa

Tidur bersama-sama :)


Dengan kakak tersayang Chiko

Masa kecil


Rare kan gambar ni..

Kasih sayang kakak kepada adik


Dengan adik Boboy


Happy sekeluarga


Lofa - teman paling mesra

Terima kasih lulu kerana hadir dalam family kami...


#lulu #luludalamkenangan 

Selasa, 23 Jun 2020

Cara Dakwah Tabligh di Malaysia Tidak Sesuai Lagi?


tabligh di Malaysia,covid 19,kluster tabligh covid 19,jemaah sri petaling


Cara dakwah Tabligh di Malaysia tidak sesuai lagi?

Sebelum mula, pahamkan tajuk dulu. Baca sampai habis. Kalau rasa tak sedap hati jangan baca sebab tajuk macam ni memang ada yang akan terasa hati tapi percayalah ini hanyalah suatu perkongsian pendapat sahaja.

Kisah ini merupakan perbualan diawal PKP tempohari. Diawal virus Covid 19 kita dikejutkan dengan penularan wabak dikalangan perhimpunan jemaah tabligh di Sri Petaling. Maka aku pun bersembang dengan salah seorang rakan ditempat kerja.

Jumaat, 15 Mei 2020

Sahur Waktu Mustajab Berdoa

sahur best makan apa,sahur,doa time sahur


Sahur Waktu Mustajab Berdoa

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ يَنْزِلُ رَبُّنَا تَبَارَكَ وَتَعَالَى كُلَّ لَيْلَةٍ إِلَى السَّمَاءِ الدُّنْيَا حِينَ يَبْقَى ثُلُثُ اللَّيْلِ الْآخِرُ يَقُولُ مَنْ يَدْعُونِي فَأَسْتَجِيبَ لَهُ مَنْ يَسْأَلُنِي فَأُعْطِيَهُ مَنْ يَسْتَغْفِرُنِي فَأَغْفِرَ لَهُ


Daripada Abu Hurairah RA, Sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda: “Allah Tabaraka wa Ta’ala turun ke langit dunia pada setiap akhir sepertiga malam lalu berfirman, “Siapa sahaja yang berdoa kepada-Ku, maka Aku tunaikan untuknya. Sesiapa sahaja yang meminta kepada-Ku, Aku berikan kepadanya. Sesiapa sahaja yang memohon ampun kepada-Ku, Aku ampunkannya.” (HR Bukhari No: 1094) Dar Ibn Kathir. Status: Hadis Sahih

Pengajaran:


1.  Sepertiga akhir malam adalah waktu istimewa untuk ahli ibadah (sekitar jam 3 pagi hingga sebelum subuh).

2.  Waktu akhir sepertiga malam (waktu sahur) merupakan waktu mustajab doa (doa diperkenan).

3.  Waktu akhir sepertiga malam (waktu sahur) waktu Allah mengampunkan dosa kepada yang memohon keampunan.

وَبِالْأَسْحَارِ هُمْ يَسْتَغْفِرُون

Ketika waktu sahur (akhir-akhir malam), mereka berdoa memohon keampunan”  (QS. Adz Dzariyat: 18)

4.  Rugilah mereka yang bangun di penghujung malam hanya untuk makan sahur atau ke bilik air semata-mata.

Rebutlah peluang waktu istimewa ini dengan solat sunat seperti tahajud  dan  berdoa serta memohon  keampunan daripada dosa.

Jadikan ibadat Ramadan kali ini merubah kehidupan kita.

Salam Ramadhan...

balik raya sempena pkp,pkp4,ramadhan buka minda

Rabu, 6 Mei 2020

Biodata Ustaz Ebit Lew



Ustaz Ebit Lew,#UEL
Ihsan google


Biodata Ustaz Ebit Lew

Nama Penuh : Ebit Irawan Bin Ibrahim Lew @ Lew Yun Pau
Tarikh Lahir : 21 Disember 1984
Umur: 36 Tahun
Asal : Muadzam Shah, Pahang Darul Makmur
Keluarga: Anak ke-3 dari 12 orang adik-beradik
Bangsa : Cina
Agama: Islam
Status : Berkahwin
Pendidikan :

SK Bukit Ridan (1991-1996)
SMK Muadzam Shah (1997-1999)
SM Teknik Johor Bahru (2000-2001)
SMK Abdul Rahman Talib (2002-2003)
Universiti Putra Malaysia (UPM)

*Ustaz Ebit Liew*
*21 Pesanan Bermakna Dari Beliau*


1- “Walaupun kita miskin, tapi bila kita ada agama, kita bahagia”

2- “Kita solat bukan sebab kita baik, tapi sebab kita hamba Allah.”

3- “Siapa betulkan solat, Allah betulkan hidup dia.”

4- “Ketika kita ingat Allah, Allah ingat kita. Ketika kita lupa Allah, Allah tetap ingat kita.”

5- “Kita selalu ingat apa yang kita nak dari Allah, tapi kita selalu lupa apa yang Allah nak dari kita.”

6- “Melihat bukan dengan mata tapi dengan hati. Hati yang kenal Allah SWT akan sentiasa belajar mencari kebaikan orang.”

7- “Kemusnahan hidup seseorang bermula apabila dia mula bersangka buruk terhadap sekelilingnya. Dan kemuncak kemusnahannya adalah apabila dia mula bersangka buruk dengan Tuhan.”

8- “Tak mengapa orang hina atau aibkan kita, kita bukan hidup untuk penghormatan manusia tapi hanya untuk Allah sayang.”

9- “Segemuk-gemuk ikan pasti ada tulangnya. Sekurus-kurus ikan pasti ada dagingnya. Sebaik-baik orang pasti ada buruknya. Seburuk-buruk orang pasti ada baiknya. Buang yang keruh ambil yang jernih, carilah baik dalam buruk orang, itulah akhlak. Carilah buruk dalam kebaikan diri sendiri, itulah ikhlas.”

10- “Untuk Allah bantu kita, kita kena dapat doa orang yang makbul doanya. Pertama doa mak ayah kita. Kedua, doa isteri. Ketiga, doa orang baik-baik serta kawan-kawan kita walau melalui ucapan di Facebook. Doakanlah semula kebaikan buat mereka.”

11- “Bila kita bawa orang yang jauh dari Allah kembali kepada Allah,itulah cinta yang sebenar.”

12- “Biar apa orang nak kata, yang penting kita hidup untuk Allah sayang.”

13- “Kita cuba tutup kesedihan dengan hiburan. Tetapi, akhirnya tiada apa yang kita dapat. Kerana ubat kesedihan adalah sujud dan mengadu kepada Allah.”

14- “Dalam hidup ini, kita kena ingat Allah sentiasa sayang kita. Bila Allah sayang dia beri kebaikan, dia beri kita hati yang tenang. Jadi kita kena banyak puji Tuhan.”

15- “Bila kita dakwah orang tapi orang tak dengar, kita doa; Ya Allah, mereka tak tahu, tak faham, mereka lupa. Ya Allah, beri hidayah kepada dia.”

16- “Segala benda tak ada yang kebetulan, tak sengaja dan sengaja, itu semua Allah dah aturkan. Allah dah pertemukan. Tujuannya untuk kebaikan.”

17- “Wanita ini amat lembut dan dijadikan untuk disayangi, dikasihi dan dibimbing untuk masuk syurga. Allah jadikan mereka untuk melengkapi kita. Pasti tidak ada silap. Silap hanya bagaimana diri kita menyingkapi dan melaluinya.”

18- “Semua manusia ada hati dan keinginan untuk jadi baik.”

19- “Jangan risau kalau kita buat baik orang tak nampak, yang penting Allah nampak.”

20- “Bila cinta kerana Allah, untuk Allah sayang. Cinta itu akan kekal. Tapi jika cinta selain dari itu belum ada jaminan apa-apa. Berusaha mengasihi keluarga kita kerana Allah untuk redha Allah.”

21- “Kita sentiasa mengharapkan kasih sayang daripada manusia. Namun para sahabat hanya mengharapkan kasih sayang daripada Allah. Anugerah yang sebenar-benarnya adalah daripada Allah. Orang yang paling disayangi oleh ramai orang boleh jadi akan dibenci sekelip mata. Tetapi itu tidak penting, yang penting apabila Allah sayang.”


ebit lew,keluarga ebit lew,adik beradik ebit lew

#UEL
#Allahsayangkita

Selasa, 14 April 2020

Nokia Pisang Kembali ..


NOKIA 81104G

nokia 81104g,what is VoLTE,8110 4g,specs,buka minda
Nokia 81104G



Salam sejahtera buat pengunjung blog ini.. Amacam? Boring ka duduk rumah time PKP ni? Aku pun boring jugak.. Tapi aku keja macam biasa ja.. Ada surat kebal orang kata.

OK la sambil sambil tu aku tak la ada idea apa sangat. Cuma baru baru ni aku ada beli Nokia 81104G. Juga dikenali sebagai Nokia pisang. Memang mana mana review pun akan diletak kan pisang bersebelahan.

Edisi lama dikeluarkan sekitar tahun 1996. Nokia 8110 namanya. Famous digunakan oleh Keanu Reeve dalam citer The Matrix.

Internal memory 2gb  sahaja (Malaysia version) Ram 512.

Camera 2mp.. Aku rasa patutnya bagi la lebih sikit kan.. Tiada selfie kamera. Screen TFT. VoLTE. VoLTE ni secara ringkas ialah panggilan Internet berkualiti HD. Nak tau lanjut korang google jela..

Kuasa Bateri 1500mah.. Memang cukup sebenarnya. 2 simkad boleh guna satu nano dan micro. Untuk memory boleh sampai 32Gb. Aku tertanya jugak handphone simple tapi memory boleh store begitu besar nak buat apa pulak kan.

Operating system :KaiOs dibangunkan oleh Nokia sendiri dan siap dapat sponsor dari Google  lagi sebanyak 2Ojuta dollar. Applikasi yang simple dan ringan. Ingat ye dia bukan android tau!


nokia,8110,keanu reeve,the matrix
Nokia Pisang yang lama 


Sama tak perasaan dengan yang lama. Sebenarnya feeling dia tu tak sama sebab yang baru lebih ringan dan button pun beza. Secara peribadi aku rasa tak sesuai untuk bagi mak ayah sebab button dia kecik dan kena guna hujung kuku untuk tekan. Tapi untuk anak anak masuk asrama sesuai aku rasa.  Kualiti speaker amat baik tak mengecewakan langsung. Cuma harganya patut bawah rm 200.

Untuk lebih info tengok video ye




Ok sehingga berjumpa lagi

#stayathome #dudukrumah 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...