Halaman

Translate

Selasa, 11 Disember 2018

Sudah-sudahlah mencuri tu...


Sudah-sudahla mencuri tu…

Buat pencuri yang dah dua kali mencuri dikebun aku…sudah-sudahla mencuri tu..ingatla tuhan tu nampak apa yang hang buat. Nanti kudung tangan sebab eksiden baru hang tau!

pencuri barang di kebun,pencuri,kebun,pencuri paling hebat di dunia
kebun saya...

Ya..ini kisah kecurian yang berlaku dikebun aku sendiri. Dah dua kali barang aku hilang..Parang,cangkul, gogle, tong racun ,racun daun,racun lalang,tiub tayar untuk bakar sampah,jarring okid 7 meter,beg hitam untuk tanaman,jagung dan banyak lagi. Yang aku perasan lepas hujan lebat selalu kejadian ini berlaku.

Kalau ikut survey dan teori yang aku lakukan suspeknya mestilah pekebun juga, ada yang kata jiran-jiran kebun yang lalkukan.Tapi aku tak boleh cakap macamtu sebab tak ada bukti pun. Ada yang suggest boh perangkap tetapi aku cakap tak perlu takut-takut aku sendiri yang terkena tak pun kawan-kawan yang singgah masuk nak amik daun pisang ka apa ka ,naya ja.

Aku ingat nak gantung banner je dalam kebun aku dengan ayat berbunyi begini “ sudah-sudah la mencuri tu..ingat tuhan sama “ . Tak perlu tempah banner sebab ada beberapa banner lama aku simpan. Beli marker tulis je kat belakang tu. Best tak idea aku ni?

Memang menyusahkan, terpaksa aku beli parang baru dan sebagainya. Mungkin ada yang suggest suruh bawak balik je lepas guna. Sesetengah tu macam racun kang tumpah senyap-senyap dalam kereta takut terhidu pula. Jadi aku sorok jela didalam semak-semak belakang pokok . Kalau letak kat pondok memang hilangla jawabnya.

Okla cukupla aku mengomel lepas geram. Apa pun terima kasih kerana sudi singgah diblog aku ini. Ye ramai blogger yang dah stop menulis ..aku ja yang gagah tulis juga walaupun follower mahupun pembaca yang singgah tak seberapa.

lagenda filem, pelakon lama era 60an
Dalam kenangan..


Ini entri aku yang terakhir buat tahun 2018 ni ..so aku pun kena cuti panjang sikit..terima kasih dan jumpa lagi tahun depan..!



Khamis, 15 November 2018

Mari bersantai di Bukit Bendera, Pulau Pinang


Assalamualaikum.. Ketemu lagi kita ya.. Sihat ka? Aku pun tengah boring ni.. Idea pun banyak tak singgah kat kepala aku ni.


kad,akses,bukit bendera,penang hill
kad akses untuk keretapi bukit bendera


Rabu, 24 Oktober 2018

Asal Usul nama Kanada (CANADA)


CANADA

the flag of canada,kanada,bendera kanada


Sejarah Kanada telah didiami oleh ramai puak asli. Kajian arkeologi menunjukkan bahawa kawasan Kanada telah didiami manusia sejak 26,500 tahun yang lalu du Yukon. Orang dari Eropah pertama yang datang ke Kanada, ialah orang Viking yang mendirikan petempatan di L'Anse aux Meadows pada 1000 M. John Cabot dari England tiba di pantai Kanada pada 1497, manakala Jacques Cartier dari Perancis tiba pada 1534.

Nama Canada datangnya dari bahasa Iroquois St. Lawrence, iaitu perkataan kanata yang bererti "desa" atau "petempatan"Pada tahun 1535, para penduduk asli di rantau yang kini menjadi Bandar Raya Quebec menyebut perkataan kanata ketika menunjukkan arah ke desa Stadacona kepada penjelajah Perancis, Jacques Cartier. Cartier kemudiannya menggunakan perkataan Canada bukan sahaja untuk memaksudkan desa itu, bahkan juga seluruh kawasan taklukan Donnacona (penghulu Stadacona); menjelang tahun 1545, buku-buku dan peta-peta Eropah mula memanggil rantau itu dengan nama Canada.

Pada abad ke-17 dan awal abad ke-18, Canada ialah nama bagi sebahagian wilayah Perancis Baru yang terletak di sepanjang Sungai Saint Lawrence dan pantai utara Tasik-Tasik Besar. Kawasan itu kemudiannya dipecahkan kepada dua jajahan British, iaitu Upper Canada dan Lower Canada. Kedua-duanya disatukan semula menjadi Wilayah Kanada (Province of Canada) pada tahun 1841.
Pada tahun 1867, gabungan the Provinces of Canada, Nova Scotia, and New Brunswick telah membentuk menjadi sebuah negara "Dominion of Canada"..Nama rasmi ini telah diguna pakai sehingga tahun 1970++.

Kerajaan persekutuan kerap menggunakan perkataan Canada sahaja dalam dokumen, perjanjian dan surat surat rasmi kerajaan. Akhirnya hari kebangsaan negara yang dipanggil hari Dominion telah ditukar kepada hari Canada pada tahun 1982.

P/s: masa mula mula aku buat blog banyak visitor dari Kanada.. Aku pun hairan, mungkin student kita kot yang lawat blog aku ini. Bagaimana pun aku dah menunaikan janji aku sendiri untuk tulis tentang Kanada sebagai penghargaan terima 

Ahad, 7 Oktober 2018

Saat Nabi Ibrahim dibakar raja Namrud




api semakin lama semakin membesar,kisah para nabi,nabi ibrahim,islamic story,kisah dan teladan,saat nabi ibrahim di bakar

Sekadar hiasan ,credit image : wikipedia



Saat Nabi Ibrahim dibakar raja Namrud...seekor burung pipit berusaha memadamkan api yg marak dengan membawa air di paruhnya. Lalu berkata makhluk lain kpd sang burung betapa sia2nya usaha itu kerana tidak akan terpadam api yg marak dengan air yg sedikit dari paruhya itu.

Ternyata jawab sang burung...usaha inilah yg akan ku sandarkan di hadapan Allah saat ditanya apakan usaha ku saat kemungkaran di depan mata...kerana Allah tidak akan bertanya kenapa aku tidak berjaya memadamkan api tersebut.

Mesej yang mudah untuk difahami.. Kalau tak faham aku pun tak nak kata apa lagi.

Semoga memberi manfaat.

Khamis, 27 September 2018

Kisah Orang Tua Bermulut Celupar


KISAH ORANG TUA MULUT CELUPAR


old guy,orang tua mulut celupar
Gambar sekadar hiasan


Dimana - mana kawasan pun ada kisah macam ni. Entahla.. sengaja aku tulis entri ini sekadar meluah pendapat terpendam aku ini.

Bila dah tua bukanlah satu lesen untuk memaki hamun merela yang lebih muda. Sepatutnya orang tua kena lebih tenang kerana pengalaman hidup yang telah mereka tempuhi.
Dua tahun lepas adala aku tengok dalam FB berkenaan tauke mee udang yang kasar melayan pelanggan hingga memaksa pelanggan tersebut tularkan dalam media sosial. Ramai jugak la yang tak puas hati.

Anak menantu pun ada komen mengatakan memang mereka sendiri pun agak takut dan sering kena marah. Tetapi menurut mereka walaupun garang tapi hati dia baik.. Uweeek.
Pada pendapat aku kalau baik kenapa nak cakap kasar? Kenapa nak kena maki hamun semuanya tu? Perlukah nak tunjuk kuasa dengan berbuat garang? Pelanggan tu pendapatan kot untuk bisnis dia. Nabi Muhammad junjungan besar kita pun cakap lembut ja dengan umat dia. Dengan yang lebih muda pun tiada baginda cakap kasar pun. Umur tua bukan bermakna boleh cakap kasar, boleh meremehkan orang lain. Jadilah orang tua yang penuh kematangan nescaya sesiapa pun akan hormat anda.

Cukup sampai disini dulu bebelan aku. Semoga pembaca blog ini diberi barakah dalam kehidupan..

See you soon.. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...