Halaman

Translate

Isnin, 5 Ogos 2019

Pengetahuan Am Yang Wajar Anda Tahu


motivasi diri,dr,fadhilah,kamsah,buka minda,peluangtercipta,tempat menarik dibalik pulau,homestay di pulau pinang

Dato' Dr Fadhilah Kamsah


PENGETAHUAN AM yang wajar anda kongsi


Perkongsian dari FB Dato' Dr. Fadhilah Kamsah:

1. Tersedak makanan,
2. Kram Kaki,
3. Salah Bantal,
4. Kaki Kebas @ Semut2

In Shaa Allah pengetahuan ini berguna untuk kita & menolong orang lain.

Caranya adalah seperti berikut:
*1. Jika tersedak makanan*
Hanya perlu “mengangkat tangan”.

*2. Kram kaki*
Ketika kram kaki kiri, angkat tangan kanan tinggi-tinggi, Dan ketika kram kaki kanan, angkat tangan kiri tinggi-tinggi, segera akan terasa lebih selesa.

*3. Salah bantal*
Kadangkala ketika bangun tidur, kita dapati telah tersalah bantal, iaitu merasa sakit di sekitar tengkuk & belikat. Apa yang harus dilakukan ketika salah bantal? Ketika merasa salah bantal, kita hanya perlu mengangkat kaki shj, kemudian tarik ibu jari kaki dan picit dengan memutar kearah atau berlawanan arah jarum jam.

*4. Kaki semut2 @ kebas*
Ketika kaki kiri semut2, goncang @ ayun telapak tangan kanan dengan sekuat tenaga, ketika kaki kanan semut2, goncang @ ayun telapak tangan kiri dengan sekuat tenaga.

Jangan simpan saja info ini. Siapa tahu kita mungkin dapat membantu orang lain. Semoga bermanfaat.

*Info penting* yg *melibatkn nyawa..* Apa pun harus ingat *ketentuan* ini adalah drpd *Allah swt.*

*BAGAIMANAKAH CARA2NYA UTK MENANGANI SERANGAN JANTUNG KETIKA ANDA SEORANG DIRI:*

1. Katakanlah kita bertolak pulang ke rumah pada *pukul 7:25 mlm berseorangan* setelah seharian bekerja *mencari rezeki.*

2. Pada ketika itu anda *berasa amat letih, gundah-gulana* dan *kecewa.*

3. Tiba2 anda *terasa sakit* yg amat sgt *di dada, di tangan* dan *di rahang* anda. *Perjalanan* terdekat ke *hospital* lebih kurang *5km* dari rumah anda.

4. *Malangnya* anda *tidak yakin* dan *tidak mampu* utk *bertahan sejauh itu.*

5. Anda telah dilatih *ilmu CPR* tetapi *tidak dipraktikkan ke atas diri sendiri.*

6. CARA *MENYELAMATKAN DIRI* DPD *SERANGAN JANTUNG* KETIKA SEORANG DIRI.

Kebanyakan mereka yg kena *serangan jantung* tidak menerima *sebarang bantuan* dan *mula rasa nak pengsan.* Di waktu ini anda mempunyai masa *10 saat sahaja sebelum pengsan.*

7. Walau bagaimanapun *mangsa* boleh *membantu diri sendiri* dgn *BATUK SEKUAT* mungkin. Setiap kali *batuk hendaklah diselangselikan* dgn *MENARIK NAFAS panjang.* *Batuk tersebut* hendaklah *mendalam* dan *berpanjangan sehingga terasa di dada.*

*Bernafas panjang dalam2* sehingga *terbatuk* dan hendaklah *diulangi setiap 2 saat* sehingga *bantuan tiba* atau sehingga *terasa dapat bernafas spt sediakala.*

*Bernafas panjang* akan membantu *memasukkan oksigen* ke dlm *jantung* dan apabila *terbatuk* ia *secara langsung* membantu *mengepam jantung* dan *memulihkan perjalanan darah.*  Ia juga membantu *mengembalikan degupan jantung* spt sediakala. Ini membolehkan *mangsa selamat tiba ke hospital.*

9. *Sebarkan seluas2nya tips* ini. *In Shaa Allah* ia akan dapat *membantu menyelamatkan nyawa.*

10. *Pakar jantung menyarankan* jika setiap orang yang *menerima tips* ini, tolong *hantarkan kpd 10 orang,* mungkin anda dpt *menyelamatkan sekurang2nya 1 nyawa.*

11. Daripada menghantar *bahan yg tak berfaedah*  adalah lebih baik *menghantar tips* yg dpt *menyelamatkan nyawa org lain..*

12. Sekiranya *tips ini sampai semula*  kpd kita...lebih drpd sekali... *jangan marah...* sbb anda mempunyai *ramai sahabat yg prihatin* dan *sentiasa mengingatkan* sesama kita cara bagaimana ingin mengatasi *SERANGAN JANTUNG KETIKA BERSENDIRIAN.*

Rabu, 24 Julai 2019

KUKRI MACHETE - Kebanggaan Askar Gurkha



the best machete,kukri cold steel,kukri,parang kukri,parang terbaik,senjata askar gurkha,gurkha knife,gurkha machete
Kukri 


Kukri @khukuri adalah pisau kebanggaan warga Nepal dan sinonim melibatkan askar Gurkha. Baru baru ini aku ada beli kukri ini menggantikan parang aku yang hilang dikebun. Saja ja aku beli, yelah asyik asyik parang ja try la pulak benda lain.

Ada juga yang memanggil sebagai parang Gurkha atau pisau Gurkha. Fungsi kukri ni sama macam parang tapi kalau nak tebas rumput jangan la guna sebab kebanyakkan kukri pendek je, jenuh nanti nak terbongkok buat kerja. Walaupun kecik tetapi berat kukri ni boleh tahan sebab ketebalan besinya. Bagi mereka yang suka masuk hutan sesuai sangat la kalau nak bawak parang kukri ini. Jangan guna untuk tujuan yang lain pulak ye.

Okla kot setakat ini sahaja ngomelan aku. Saja aku nak sembang sembang. Semoga bermanfaat. Sekian.



watch video ----->


Cold Steel Kukri conquerer #kukri #machete #gurkhaknife

Sabtu, 6 Julai 2019

Cara Dapatkan Subscriber untuk Youtube

youtube,subscribe,subscriber
image source :google.com



Cara dapatkan Subscribe YouTube. Sebenarnya takda cara specific pun. Kalau Syarikat Muzik memang senang nak dapatkan subscriber sebab memang ramai yang suka dengar muzik.

Kalau buat video video kontroversi pun memang ramai yang akan subscribe sebab memang manusia ni ramai yang busy body.

Video berkualiti tinggi memang ada yang akan subscribe tapi biasanya video untuk review produk, Jalan jalan ke OK la memang orang suka juga la Biasanya geng geng Mat Salleh banyak la buat video jalan jalan ni.. dan ramai yang akan subscribe sebab suka tengok mat salleh. Kalau kita yang buat jarang nak berjaya.. Entahla.. Aku pernah cuba buat sambil pegang tripod dan respon masyarakat bila tengok ialah mereka pandang dengan pandangan yang menjengkel kan aku balik. Entahla mungkin diaorang kata dalam hati konon mat salleh la tu. Kalau mat salleh tak pula.. siap lambai lambai.. senyum balik dengan mat salleh tu.. Rasis je kan :).

Yang penting kawan kawan kena subscribe dulu.. Tu pun ada yang buat buat tak acuh je bila kita minta tolong ni. Minta maaf sebab tiada tips yang dapat aku ajar. Aku baca yang orang tulis pun susah ja nak dapatkan subscriber.. takkan nak buat video video merapu pulak.

Okla saja je ajak borak borak ni. Aku baru take over sebagai pemilik penuh channel dibawah ini.

Minta tolong subscribe ye.. Kalau tak korang siapa lagi yang aku boleh mintak tolong.. Video buat banyak pun subscriber sikit je... OK link dibawah tu.. Subscribe dulu.. Nanti bila free layan la video dalam tu yer..

Klik gambar pun boleh 


weschairs,superchairs channel,buka minda,itik malaysia,malaysian duck
credit image : daily express



Subscribe link --.> https://www.youtube.com/channel/UCZn3pu23jf5cFYMCypRzlig?sub_confirmation=1

Channel >>> https://www.youtube.com/watch?v=XnXZhadW91M

Selasa, 25 Jun 2019

Lima Ciri Orang Berjaya



tulip flower,bunga tulip,amsterdam,ciri ciri orang berjaya,hidup bebas tanpa hutang,hutang banyak nak buat macamana?


5 CIRI ORANG BERJAYA

1. BERFIKIR BESAR
Kalau hendak sesuatu target kena higher. think big. bukan sekadar melepskan batuk di tangga. hari ini org yang gagal nak berimpian pun takut.

2. FOCUS
Bila kita focus kita sedang menolak satu satu cabaran yang datang dengan mudah. kita just besarkan apa yang kita nak.

3. BERADA DI DALAM CIRCLE POSITIF
YA.. Ini sangat penting. Kawan kita menentukan pemikiran kita. pemikiran kita menentukan pendapatan kita. org berjaya sering support each other untuk sama sama berjaya. sering beri galakkan satu sama lain.

4. PLANNING
Apa sahaja mesti kena apa plan. PLAN A, B, C. supaya tahu nak buat apa. Bersedia sebelum melakukan sesuatu.

5. REFLEKSI
Apabila sesuatu perancangan yg dilakukan berjaya atau pun tidak mereka sentiasa melakukan refleksi supaya mendapat hasil yangg luar biasa untuk misi seterusnya.

Selamat maju jaya🙋

mode raya lagi ni...he he

Khamis, 13 Jun 2019

Maaf Tiada Emas Olimpik Dari Saya - Datuk Lee Chong Wei



lee chong wei bersara,pengumumam lee chong wei bersara

Putrajaya – Datuk Lee Chong Wei akhirnya mengumumkan persaraannya pada hri ini 13 Jun 2019. Beliau mengumumkan persaraannya dalam sukan badminton akibat masalah kesihatan yang dihadapinya. Menurutnya lagi  beliau memerlukan latihan intensif sekiranya ingin meneruskan karier beliau , bagaimanapun latihan ini akan mengundang bahaya kepada kesihatan beliau sendiri. Beliau mengihidap kanser hidung.

Jelas bekas pemain nombor satu dunia itu, ia adalah keputusan paling sukar pernah dibuatnya, namun selepas berfikir panjang termasuk mendapatkan pandangan serta nasihat dari isterinya Datin Wong Mew Choo.  


lee chong wei ,penang malaysia,putrajaya,lee chong wei announce retirement


"Saya akhirnya membuat keputusan untuk menggantung raket selepas sambutan Aidilfitri tempoh hari, ia adalah keputusan berat untuk saya tetapi apa yang paling penting adalah isu kesihatan saya," katanya.


all england winner,malaysia all england champion,lee chong wei win all england
Datuk Lee Chong Wei - All England


Beliau juga memohon maaf kerana tidak dapat menghadiahkan emas olimpik kepada rakyat Malaysia.
Chong Wei ditemani Syed Saddiq, Norza dan juga Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Steven Sim Chee Keong ketika menyampaikan pengumuman berkenaan.

Selepas 19 tahun mengabdikan diri dalam sukan badminton, akhirnya beliau bersara jua.
Sudah tentu kelibat beliau akan dirindui oleh jutaan rakyat Malaysia. Apa pun selamat bersara Datuk Lee Chong Wei. Pemain nombor satu Malaysia dalam sukan Badminton. Terima kasih buat Lee Chong Wei ..legenda badminton dunia..!

klik video!



Malaysia number one badminton player,pemain badminton nombor satu dunia,chong wei vs lin dan

Terima Kasih Datuk!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...