Halaman

Translate

Rabu, 8 Januari 2020

Jalan-jalan di Sarawak (Bahagian Dua)

Jalan-jalan di Sarawak (part 2)

Ok sambung cerita jalan jalan di Sarawak. Aku akan cerita beberapa tempat yang boleh kalian kunjungi kali ini.

Pasar Serikin (bukan Sarikei)
Bagi aku elok juga kalau dapat singgah sini. Lebih elok datang diawal pagi kalau lewat agak panas disini. Banyak barang barang dapat di lihat juga dibeli disini.
Ada yang kata tak payah mai pun tak pa kat sini. Sebenarnya aku hairan juga ada yang cakap macam ni. Bagi aku berbaloi singgah sini walaupun korang tak beli apa pun. Sebab melihat tempat orang tu la tujuan utama kita datang. Pasar Serikin ini agak panjang.. aku cuba jugak jenguk ada tak blogger lain bagitau berapa panjang.. tapi tak da la pulak.. So aku estimate sendiri je la lebih kurang 1.3 kilometer panjangnya aku rasa. So pergi ke hujung dan patah balik kira kira 2.6 kilometer la. Panjang kan?


Sabtu, 14 Disember 2019

Jalan-Jalan Di Sarawak ...jom!

Jalan jalan di Sarawak!(Part 1)

Assalamualaikum pembaca budiman.. Apa khabar semua.. Harap semua sihat sihat belaka la yer.

Apabila aku menjejak kaki di bumi Sarawak maka complete la sudah jalan jalan makan angin keluar asap aku di negeri - negeri Malaysia ini. Akhirnya aku sampai jua. Mungkin aku akan tulis panjang sikit dan aku akan pisahkan jadi part 1 part 2 dan mungkin tambah lagi beberapa part sebab aku rasa macam nak tulis panjang lebar sikit. Ikut mood aku lah nanti.. Korang tengok la nanti ye.
OK done bebel.. 

Sarawak adalah bumi yang penuh dengan kehijauan.. Seronok juga mata aku melihat. Dua benda yang kamu mesti cuba makan ialah laksa Sarawak dan Mee Kolok. Sepanjang aku di Sarawak ini boleh dikatakan hari hari aku makan mee kolok manakala laksa Sarawak cuma dua kali. Cuba jangan tak cuba ye.

Mee Kolok,resepi mee kolok,kedai mee kolok sedap
Mee Kolok




Perkara yang wajib beli bawak balik ialah Ikan terubok dan kek lapis Sarawak. Dua ni wajib beli bawak balik.

Ikan,Terubok,Masin,Sarawak,pasar Satok,dimana nak beli ikan terubok masin
Ikan Terubok

Tempat yang WAJIB pergi di Sarawak pula ialah Taman Budaya, Damai, Sarawak. Disini korang boleh menghayati budaya kaum kaum yang terdapat di Sarawak. Harga tiket ialah rm50. Bunyi macam mahal tetapi pengalaman itu berbaloi. Sebab tu iaku letak harga tiket siap siap supaya korang standby duit cukup cukup. Oklah korang tengok la serba sedikit gambar dan video kat bawah ini..

pasport, taman budaya sarawak,sarawak cultural village
Pasport melawat setiap rumah..mesti cop tau baru sempoi



rumah melanau,melanau tribe
Rumah Melanau


rumah orang melanau,melanau house in Sarawak,sarawak tribe
Tinggi tau rumah ni



rumah,orang ulu,sarawak,peluangtercipta
Rumah Orang Ulu


Rumah Bidayuh

Alu-alu dancing ,Melanau


Orang Ulu 

layan blues jom tengok video


Antara tempat lain yang aku kunjungi :
Muzium Kuching
Muzium Alam Semulajadi
Muzium Textile
Fort Magherita
Kuching Waterfont
Taman Okid
Taman Buaya Jong
Tasik Biru, Bau
Pasu Sarawak
Pasar Serikin
Orang Utan


Banyakkan? Okay.. Setakat ini lah coretan aku tempat tempat lain tu korang tunggu part 2..


Sehingga berjumpa lagi.. 

Khamis, 28 November 2019

Jika hari Ini...

Hasil carian imej untuk rain gif

JIKA  HARI  INI....

"Hujan turun... tidak pernah menunggu sama ada kita telah atau belum sediakan payung. Demikian pula kematian... ia akan datang menjemput setiap saat, tak peduli sama ada kita telah atau belum siap menyambutnya.

Jika Hari ini kita masih lagi boleh berbicara,
Maka bicaralah yang baik-baik.

Jika Hari ini kita masih lagi boleh bergurau senda,
Maka berguraulah dengan penuh kasih sayang.

Jika Hari ini kita masih lagi boleh menghirup udara,
Maka banyakkan ibadat jauhi maksiat.

Jika Hari ini kita masih lagi boleh membaca al-Qur'an,
Maka hayatilah makna setiap ayat dengan penuh insaf.

Jika Hari ini kita masih lagi boleh solat penuh khusyuk,
Maka banyakkanlah doa jangan alpa.

Jika Hari ini kita masih lagi boleh bersama insan tersayang,
Maka penuhilah dengan rasa kebaikan & sentuhan kasih sayang.

Mana tahu esok semuanya tiada lagi..
*Mana tahu esok kita pula akan disolatkan* "

۞ اَللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ ۞



online shopping..buy with us now ..click picture

Rabu, 13 November 2019

FINGO - alternative kepada Lazada,Shopee,Zalora dan sebagainya..

Jom membeli belah bersama FINGO!

fingo,fingo app,fingo terbaik,aplikasi fingo,buat duit melalui fingo

FINGO alternative shopping, selain Lazada, shopee, zalora anda juga boleh mengunjungi FINGO.Setakat artikel ini di tulis, ianya baru tiga bulan dilancarkan. 

Sudah tentu anda pernah dengar buat duit melalui Shopee lah lazada lah.. kan.Biasanya siapa yang bayar? Anda tetap kena berurusan jual beli dengan pihak ketiga bukan? Di FINGO anda juga boleh menambah pendapatan dan komisyen ini dibayar oleh FINGO sendiri tanpa melalui pihak ketiga. 

Bagaimana anda nak menjana pendapatan hanya dengan menukarkan cara perbelanjaan kita di shopee,lazada,amazon,alibaba dan lain lain ke FINGO - *harga terus dari kilang* semua golongan boleh jana pendapatan asal ada hp dan bayaran boleh di lakukan di mana2 7 eleven.

Langkah-langkah nak berjaya bersama fingo. Klik link ini dan register free sahaja👇👇👇


👉reg kat link ini.dah berjaya 👇👇👇
👉dload apps FINGO kat playstore .
👉dah berjaya print screen page depan dlm ac apps FINGO


alternative lazada,shopee,zalora,fingo,komisyen dalam fingo,become member to fingo

Nak shopping sahaja pun boleh atau jadi agen pemasaran pun boleh.. Nak jadi agen ikut langkah diatas. 

*iklan by FINGO 



Sabtu, 2 November 2019

Petua Masuk Hutan


petua,masuk,hutan,petua dalam hutan,petua masuk hutan


Hutan adalah tempat tinggal utama bagi para Jin terutama Jin Kafir & binatang buas.

Jangan sesekali lafazkan "Tok, anak cucu tumpang masuk hutan ye, tolong jangan kacau" & seumpamanya kerana hukumnya syirik

Doa ketika melangka masuk ke hutan. Setiap langkah di baca doa "Salamun a'la sulaiman fil a'lamin"  yg bermaksud Salam sejahtera ke atas Nabi Sulaiman. Setiap langkah dibaca 1x sehingga 7 langkah.

Sesungguhnya Jin sangat takut akan Nabi Sulaiman dan gerun mendengar nama Baginda. Amalkan ayat itu. Insyallah dengan izinNya tidak akan ada sebarang gangguan ke atas kita.

Amalan doa sebelum masuk ke hutan

بِسْمِ اللهِ الذِّي لاَ يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَىْءٌ فِي الأَرْضِ وَلاَ فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيْعُ العَلِيْمُ
bismillahillazi la yadhurru ma'asmihi syaiun fil ardhi wala fis sama'ie wa huas sami'un alim


"Dengan nama Allah yang tidak memberi mudharat akan sesuatu yang dibumi dan yang dilangit (selagi)bersama dengan Nama-Nya dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui."

Barangsiapa membaca sebanyak tiga (3) kali, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan bala dan musibah sehinggalah subuh esoknya, dan barangsiapa membacanya ketika waktu subuh sebanyak tiga (3) kali, dia tidak akan ditimpa kesusahan bala dan musibah sehingga petangnya
(Riwayat Abu Daud, At-Tirmizi dan Ahmad)

Doa untuk mengelakkan haiwan buas atau binatang berbisa

"Salamun a'la nuhin fil a'lamin"
-
Salam sejahtera ke atas Nabi Nuh-


Credit to the original
Penafian - aku tak tulis apa pun dalam artikel ini


۞ اَللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ ۞


Hasil carian imej untuk rain gif
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...