Assalamu’alaikum
..
Bertemu kita
diruangan masak-masak minggu ini…eh apa aku melalut ni..ha ha. Entri aku kali
ini simple jer kali ini. Yelah kita
rilek-rilekkan minda kita jap.
Pernah tak
makan bergedel? Sedap tak? Sedap tak sedap kena tengok jugak siapa yang buat,
betul tak? Ok back to the topic; tau tak dari mana asal bergedel ni?
Rata-rata aku rasa akan menjawab bergedel ni asalnya dari Indonesia, betul ker?
Ok meh aku nak bagi info sket…
Di Indonesia
ianya disebut perkedel manakala di Malaysia dipanggil bergedel dan adakala
sebutannya berbunyi bergedil (bukan bergedik yer). Bahan utama bergedel ialah
ubi dan daging. Bergedel memang bukan berasal dari Malaysia tetapi diperkenal
dari masyarakat Indonesia barangkali berketurunan jawa ke Malaysia.
Bagaimanapun tekaan anda adalah tidak betul kalau dikatakan ianya berasal dari
Indonesia sebaliknya ianya berasal dari Belanda. Orang Belanda memanggilnya Frikadel
. Jadi ianya merupakan salah satu pengaruh
Belanda yang telah meresap menjadi salah satu menu masyarakat Indonesia dahulu akibat pengaruh
penjajahan Belanda.
Frikadel hanyalah
daging cincang yang dilumat-lumat dan digoreng manakala dinegara ini mahu pun
di Indonesia ianya dicampur dengan beberapa bahan seperti ubi kentang dan
lain-lain lagi.
Ok..bye bye J
p/s : Maaf tiada resepi disertakan...
p/s : Maaf tiada resepi disertakan...
ohh berasal dari belanda rupanya yer..sebelum ni tahu makan je..haha
BalasPadamInfo suka suka jer ni
Padamlansung tak terfikir dari belanda....heee. pekena dengan mihun sup memang best lah.
BalasPadamEr...yg letak dlm mihun sup tu lain sikit kot..
PadamSebenarnya Perkedil ni memang Dr Indonesia dan belanda di gabungkan...
BalasPadamIa Dr ubi dan telur sahaja tp skrg ramai yg olah masuk kan daging atau ayam.Maksud PERKEDIL ialah PERSATUAN KENTANG DAN TELUR diringkaskan jadi la PERKEDIL
hmm..trimas untuk infonya :)
Padam😅😅
Padam