Masa aku kecik2 dulu aku memang tak berapa suka dengan kurma, sebab aku
rasa kurma ni rasanya manis sangat dan agak pelik rasanya. Bila dah dewasa ni
barulah dapat terima atau hadam orang kata. Kisah kurma ni memang aku rasa
sesuai dengan suasana bulan ramadhan ni. Jum baca :
Phonex Dactylifera adalah nama saintifik bagi kurma.
Kalau Arab kita panggil TAMAR.
Pokok kurma ni duduk dalam kategori tumbuhan Palma. Ada yang kata ada
berpuluh-puluh jenis kurma, sebenarnya silap; ada beratus-ratus jenis kurma
sebenarnya. Kalau kat Arab kurma ni kira antara makanan utama mereka la.
Kurma memang banyak khasiat/faedah.
Antaranya ialah:
♦ Mencegah penyakit kronik seperti kencing manis dan
sakit jantung
- kajian dari pakar perubatan,kurma
mengandungi kalsium,potassium,
dan zat besi dapat membantu menyihatkan sel darah
merah.
♦ Merangsang kesihatan wanita dan memudahkan kehamilan
♦ Kecerdasan minda dan kecergasan
- Membentuk minda kanak-kanak buah kurma
mampu memanaskan badan dan merangsang kesihatan wanita hamil dan anak yang
dikandung, memudahkan wanita bersalin dan memberi tenaga.
- Memberi tenaga segera
♦ Keperibadian
- Membentuk sifat bersopan satun,
penyabar dan akal yang cerdas.
♦ Keberkatan
- Rasulullah S.A.W pernah berkata “rumah
yang tiada kurma nescaya penghuninya kelaparan”
Cara lain kurma dimakan :
· • Buah kurma dimakan sebagai
keseluruhan atau dicincang ke dalam pencuci mulut, salad, dan jeruk
buah-buahan. Kurma yang dicincang boleh ditabur pada pinggan mangkuk seperti
leanne, beras, atau kari sayur-sayuran. Ia adalah iringan yang sangat disukai
keju.
.• Minyak buah kurma digunakan dalam sabun dan kosmetik.
• benih kurma dan kurma kering yang dikisar digunakan sebagai bahan tambah (additive) untuk kopi.
• Sap dari pokok kurma digunakan untuk membuat sirap palma yang diproses menjadi pelbagai produk makanan dan ada juga minuman
• daun muda dari pokok kurma dimasak sebagai sayur-sayuran.
• biji benih halus Buah Kurma yang dikisar dicampurkan dengan tepung untuk membuat roti.
• tunas Bunga digunakan dalam salad atau digaul dengan ikan kering untuk dimakan sebagai pencicah (betui ke ayat aku ni?) popular untuk roti.
• Di rantau Timur Tengah, Buah Kurma digunakan untuk membuat Jallab, sejenis air sirap popular.
Dari sudut kualiti : kita selalu beranggapan yang kurma yang bersaiz besar adalah tinggi kualitinya. Pendapat ini silap mengikut pendapat peladang kurma dari negara pengeluar, kualiti buah adalah mengikut cuaca dan tempat ditanam. Kurma digred dengan A, AA dan AAA. Ada kurma bila ditarik, liat dan berselirat dan ada yang tidak. So sebagai pengguna kita mudah ditipu kerana kita tiada pengetahuan khusus pasal kurma ni (termasukla aku). So kepada para peniaga kurma, jujurlah dalam berurusniaga.
Buah kurma memang manis, namun ia tidak menyebabkan paras gula dalam darah naik, tetapi perlu berhati-hati dengan dengan kurma yang diubahsuai secara genetik dari Amerika Syarikat dan Afrika Selatan kerana ia boleh menyebab paras gula dalam darah menngkat. Dilarang membeli kurma Israel.
Antara hadis lain yang menyatakan kelebihan buah kurma :
Dibawah ni link tentang kebaikan kurma dan khasiat, resepi berasaskan kurma dan macam2 pasal kurma kalau nak tau lebih lanjut.
Selamat berpuasa dibulan Ramadhan..wassallam
Pose beb jangan x pose
BalasPadamcepat erk sy update entry.. hihihi.......
BalasPadamjari tangan panjang kot..he he
BalasPadamterjahhhhh
BalasPadam