Halaman

Translate

Jumaat, 11 Jun 2021

Tips Cara Berkawan Yang Betul Di Facebook


kawan fb

Cara berkawan di Facebook yang betul

Aku dah plan nak tulis benda ni dah lama dah, cuma baru baru ini aku teringat semula jadi aku fikir elok juga aku tulis bemda in.

Ok sedikit penafian sebelum aku mula .pertama ini tips cara berkawan cara cara nak mengorat awek atau balak ,paham? Keduanya, aku bukan pakar kaunseling..so ni base pandangan peribadi sahaja,mungkin ada yang bersetuju mungkin juga tidak. Ok done, jom mula..

Aku dapat idea ni dari kawan aku Sham (bukan nama sebenar).Sham ada bersembang dengan aku bab bab berkawan di FB ni.Kebanyakkannya aku rasa sesuai diapplikasi dalam melayari dunia FB ni.So inilah hasil atau rumusan yang aku dapat buat.

Jika kawan post perkara musibah. Tunjukkan simpati dengan komen yang bersesuiaan. Tetapi kalau hari hari meroyan melalak tak puas hati ini tak puas hati itu..elok tak yah komen apa apa.Yerlampau banyak post perkara negative tak bagus juga untuk kita absorb,tak perlu join maki maki ni. Jika kawan post perkara kata kata positif ,madah madah positif ..cukup dengan like sahaja tanda suka..kalau betul betul best baru kita komen.Tak berapa best tak payah komen,yelah kalau komen pun akan nampak janggal sebab tak ikhlas.


Jika kawan post tengah jalan jalan
, like semua gambar yang dia post. Selangseli la sikit jangan semua tanda like ja.Kalau member baik komen la sikit.Kalau yang tak berapa kenal cukup like sahaja, komen jika perlu.Bila buat begini kawan pun tahu kita ni wujud lagi dan masih hidup..ha ha.

Okla tamat bab bab cara berkawan ni..adakah kalian bersetuju?

Jom aku nak story kawan yang ada FB tapi diam dan stalker sahaja.

Aku kurang berkenan jenis-jenis macam ni.Bila kena tags pun diam ja, orang wish birthday pun diam ja.. macam good good je.Baik tutup terus FB tu ..semak ja.Bila junpa dok tanya atau puji kat mana pi baru baru ni.Bila tanya bab dia kata FB lupa password la apa la..tapi aktiviti kawan kawan dalam FB tau pulak.Time rehat aku tengok dok bukak FB stalk sana sini...Baik tutup atau uninstall saja..ini bukan cara herkawan dalam Facebook! Done bebel!

Ok setakat in sahajalah ...jumpa lagi.InsyaAllah! 


Jom belajar buat Vietnam Rolls
Subscribe sekali k..


Khamis, 10 Jun 2021

Kisah Stesen Keretapi Untuk seorang Penumpang Sahaja

 Stesen Keretapi Yang Dibuka Untuk Seorang Penumpang Sahaja

Stesen Kretapi Kyu-Shirataki
Stesen Kretapi Kyu-Shirataki


Di negara Jepun, terdapat sebuah stesen keretapi bernama Kyu-Shirataki

Apa yang menarik tentang stesen keretapi Kyu-Shirataki ini adalah pihak pemaju ingin menutup stesen keretapi ini.

Hal ini demikian kerana pihak pemaju melihat sudah banyak stesen baharu dibina sepanjang laluan yang sama.

Kyu-Shirataki adalah stesen yang lama. Namun, setelah diteliti, pihak pemaju akhirnya terperasan akan kelibat seorang budak sekolah perempuan yang menaiki keretapi di stesen itu setiap hari untuk pergi ke sekolah.

Akhirnya, pemaju bersetuju untuk menangguhkan penutupan stesen itu sehinggalah budak perempuan itu tamat sekolah.

Apa yang menarik adalah tiada sesiapa pun yang menunggu keretapi di stesen itu melainkan budak perempuan itu seorang sahaja.

Sesuai dengan janjinya, akhirnya pada tahun 2015, budak perempuan itu tamat sekolah, stesen Kyu-Shirataki pun ditutup.

Pendek kata, stesen keretapi ini ditangguh penutup kerana budak sekolah ini sahaja.
 
stesen keretapi lama
Stesen keretapi pun simple je..



Apabila disoal berkaitan kerugian kerana stesen itu kerana hanya beroperasi untuk seorang penumpang sahaja.

Pemaju jawab, negara Jepun akan lebih rugi jika budak itu tidak pergi sekolah tidak mendapat ilmu kerana dia tiada kenderaan jika mereka tutup stesen itu.

Penumpang istimewa
Inilah penumpang paling bertuah ..



Inilah Jepun. Pendidikan diutamakan. 





Isnin, 31 Mei 2021

BPR 3.0 dan lanjutan morotarium diumumkan Perdana Menteri (LOCKDOWN INISAIATIF)

 

Lockdown (pkp 3.0)


Kuala Lumpur: Kerajaan bersetuju memperuntukkan RM2.1 bilion bagi menambah kadar program Bantuan Prihatin Rakyat atau BPR.Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, bagi kategori isi rumah yang berpendapatan di bawah RM2,500 akan menerima kadar BPR tambahan sebanyak RM500 dan isi rumah berpendapatan antara RM2,501 hingga RM5,000 akan menerima kadar sebanyak RM300.

"Golongan bujang pula akan menerima RM100.

"BPR tambahan ini akan mula dimasukkan ke akaun penerima pada hujung bulan Jun nanti. "Bayaran ini adalah tambahan kepada fasa bayaran terakhir BPR bulan September kelak sebanyak RM2.4 bilion.

"Seterusnya, saya juga mendengar permintaan rakyat supaya kerajaan menimbang semula pemberian moratorium.

"Sehubungan itu, hasil perbincangan bersama Bank Negara Malaysia (BNM), industri perbankan memberi jaminan dan komitmen penuh untuk terus memberikan bantuan pembayaran balik pinjaman dan moratorium.

"Oleh itu, bagi semua golongan B40 dan rakyat yang terjejas ekoran kehilangan pekerjaan serta perusahaan mikro dan PKS yang tidak dibenarkan beroperasi dalam tempoh PKP, anda diberi pilihan untuk mendapatkan kelulusan moratorium secara automatik selama tiga bulan atau boleh memilih untuk mendapatkan pengurangan bayaran balik secara ansuran sebanyak 50 peratus selama tempoh enam enam bulan," katanya pada Perutusan Khas Perdana Menteri Bantuan PKP 3.0 di sini, malam ini.

DIUMUMKAN PADA 9.00 MALAM 31 MEI 2021

Sumber : Harian Metro

info lain ,bantuan pks  :https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/05/822913/sejuta-pks-peniaga-mikro-dapat-bantuan-gkp-dana-pembiayaan


Sabtu, 15 Mei 2021

Jom Beli Crypto Dengan LUNO Malaysa

Promotional article

Beli di Luno


 Jom aku nak sembang sikit pasal crypto. Pernah dengar pasal Bitcoin? Mesti pernah kan.Memang pening kepala dulu dulu bitcoin nI betul ka benda atau nak scam duit orang ramai. Ternyata setelah beberapa tahun akhirnya kita tau Bitcoin ini real , currency dunia digital (ikut pemahaman mudah).


Yang jadi masalah dulu ini wujudnya broker yang scam duit orang ini.so ramai la jadi mangsa.So setelah beberapa tahun baru lah kita boleh tahu dimana nak beli.  Selain bitcoin ada banyak crypto coin yang korang boleh beli dengan harga yang berpatutan. Tahu tak nilai bitcoin berapa ? Setakat artikel ini ditulis harga Bitcoin ialah RM 240 k ..ha ha tinggi kan. Menyesal siapa tak ikut dulu.So kita kena la  cuba beli coin coin yang lain pulak sebagai pelaburan mass depan.

Antara coin yang boleh dipertimbangkan untuk beli:
1  Bitcoin
2 Ethereum
3.Litecoin
4.Dogecoin
5.Xrp @ ripple coin
Dan lain lain ...ada banyak daa..

Nak beli kat mana? Banyak flatform yang sah ( legal) kini . Walaupun legal atau legit ianya tak sah ikut undang2 Malaysia. Korang boleh je beli Di Binance atau lain lain flatform.Bagaimana pun aku cuma nak syorkan korang labur di Luno. 

Kenapa Luno?
Yang utamanya mudah. Nak masuk duit mudah nak withdraw pun mudah.Setakat yang aku tahu cuma  ada 3 sahaja flatform yang dibenarkan berdagang Crypto  dan LUNO salah satu darinya.  Suruhanjaya Securities.Malaysia cuma mengiktiraf 4 Crypto Currency saja , iaitu; Bitcoin, Ethereum,Xrp dan Litecoin.

https://www.luno.com/invite/8WJREF 

Ok boleh klik link diatas untuk pendaftaran nanti.

Panduan/nasihat bagaimana nak beli coin:
1.Guna duit sendiri,jangan pinjam.Pastikan ada duit lebih baru beli
2. Join komuniti Crypto diFB supaya ada ilmu sket dan mudah nak bertanya nanti.
3. Cari sejarah coin yang anda nak beli .Kena tau la baguih atau tidak..jangan main bedal je beli.
4. Pelaburan Krypto ni asasnya untuk jangka panjang so tak Sama macam Forex.. jangan anggap beli hari ini bulan depan untung gila2.
5. Try paham istilah istilah carta nanti

https://www.luno.com/invite/8WJREF

Ok la ..ni untuk newbies sebenarnya..ayuh kita jumpa dimasa depan! 

Tag: #luno,#xrp, #Ethereum, #Bitcoin #Bitcoincash #Litecoin

Isnin, 3 Mei 2021

Jom Melombong Wang Crypto I PI Network


Mining Crypto currency
Berlambak ni nak mining...


Pernah dengar perlombongan Bitcoin? Mesti pernah kan.Barubaru ini dalam TV pun ada kisah serbuan disebuah rumah kedai yang mencuri elektrik untuk menjana mesin lombong Bitcoin ini. Kos melombong Bitcoin ini tinggi la jugak sebab ianya makan elektrik ,kalau duduk negara yang kos elektriknya murah atau rendah takpa la. Lagi satu mesin mining ni pun boleh tahan juga harganya.Kini segalanya boleh dilakukan dengan smartphone sahaja..jeng jeng..jeng


Beberapa hari sudah kawan tempat kerja aku ajak melombong Bitcoin ini ..dia kata senang ja guna handset je..free je.mining guna PI Network.so dua tiga hari pastu aku pun try la kan..benda free ja kan.Setelah aku cuba baru aku paham..dia bukan mining Bitcoin tetapi PI coin. Sebelum aku lanjutkan mesti korang nak tahu apa itu PI Network. So aku google sikit dan aku paste serba sikit untuk korang baca. .
Bitcoin miners
Tengok berapa banyak orang mining Bitcoin..

Introduction

“Pi Network is a digital currency project that aims to keep crypto mining accessible as the centralisation of the first generation of currencies like Bitcoin has put them out of reach of everyday users. ... The app started running ads in May 2020 to provide a source of financing for the project.”

 

Siapa mereka?

“The Pi Network, developed by a team of Stanford graduates, enables users to mine coins using its mobile phone app, validating transactions on a distributed record. With branding based on the number π, Phase 1 of the project launched in 2019 on Pi Day, March 14, with its free Pi mining app.”


Ok paham sikit kot? Kalau tak paham pun takpa sebab dalam app PI Network ni semua ada ..gambar founder ,misi, objective semuanya complete..seolah olah tiada apa yang nak disorok.. channel telgaram semuanya ada.So memang rasa confident la dengan PI Network. 

Ok sambung balik..

Kenapa melombong guna PI Network?
Pertamanya.. ianya sangat mudah..hanya melalui smartphone sahaja dah boleh mining.

Zero cost...tiada modal perlu dikeluarkan untuk melombong..install sahaja app.

Bagaimana nak mula

Download link dibawah
Link https://minepi.com/Superchairs

use my username (Superchairs) as your invitation/referral code. 
Masukkan referral code Superchairs

Cata mining senang sahaja..buka app Dan tekan gambar kilat..so dia auto mining. Setiap kali nak mula buka sahaja app dan mining pun bermula.

Berapakah nilai coin PI Network ini..?

Buat masa ini nilai nya ialah 0.0000 USD! Benar tiada nilai lagi.ianya sekarang berada di Fasa 2 pembangunan. Bila tiba masa Fasa 3 barulah ianya dilancarkan.So sekarang aktiviti mining adalah dibenarkan.

Kalau belum ada nilai buat apa nak mining..? Coin coin yang kita lombong ini akan mempunyai nilai bila sampai ke Fasa 3 nanti. Contoh kalau korang dah mining 100 coin dan bila dilancarkan harga permulaan ialah 1 USD bermakna korang sudah ada wang free sebanyak RM410 (USD to MYR). Kalau hold lama tahun ke3 sekiranya naik 2 USD ..berapa dah ada ..RM820 kalau 5USD ..Kira sendiri lah..:)

So sempat lagi nak mining..diramalkan Fasa 3 mungkin pada 2022. 

Sila guna link dibawah ,PI Network hanya boleh di download melalui inviter dan referral sahaja.
Referral code : Superchairs

link https://minepi.com/Superchairs
use my username (Superchairs) as your invitation/referral code. 

Cubalah dulu..tak sempoi uninstall sahaja:😁 

#PINetwork

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...