Halaman

Translate

Sabtu, 14 November 2015

Ibu-bapa penentu sikap anak-anak

Kelakuan ibu-bapa menentukan tingkahlaku anak.

ibu,bapa,anak,didikan terhadap anak,anak nakal,anak degil,melatih anak-anak
Image credit : hubpages.com


Assalamualaikum…

Salah satu faktor yang menentukan sikap anak anda adalah anda sendiri sebagai ibu-bapa. Sudah tentu rakan sebaya,guru,persekitaran juga boleh menjadi sebab perubahan tingkahlaku anak anak. Tetapi untuk kali ini kita bentangkan satu faktor sahaja.

-Anak suka menipu – ibu-bapanya suka memberikan hukuman yang keras jika membuat kesalahan.

-Anak yang pendiam – ibu-bapa selalu sibuk. Jarang berlaku komunikasi dirumah.

-Anak jadi penakut – ibu-bapa yang terlampau melarang berbuat sesuatu.

-Anak yang aggresif – ibu-bapa yang sering membela anaknya dalam apa jua keadaan.

-Anak jadi stress/murung – ibu-bapa yang sering bertengkar.Sering memukul anak.

-Anak jadi liar – ibu-bapa sering tiada dirumah

-Anak pandai berdikari – ibu-bapa yang rajin memberi tugasan

-Anak yang ceria – ibu-bapa sering membawa berjalan-jalan

-Anak kurang keyakinan diri – ibu-bapanya sering memerli anak,membandingkan dengan orang lain.

Mungkin ada yang bersetuju mungkin ada yang tidak bersetuju dengan apa yang dipaparkan diatas ini. Ianya bukanlah kajian mana-mana professor tetapi kajian peribadi aku sendiri.

Contest lynk.my  2015sedang berlangsung buat para blogger boleh baca dan undi (jika sudila) disini

Undi terus - http://lynk.my/AZv


Entri lain:

Kisah perempuan cina

Hotspring Sungkai di Perak

Pasar karat di ipoh

Ada iklan sikit so click skip ad kalau x nak tengok k


JUMPA LAGI !

11 ulasan:

  1. nak membesarkan anak adalah sesuatu yang sangat mencabar :D

    BalasPadam
  2. didik anak mcm mak ayah kite didik kite mase kecik..hehe,,

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jangan dimanjakan sangat.. Betui betui

      Padam
  3. dari itu ingatlah tugasan mendidik anak memang dari ibu bapa bukanya tugas guru yang hanya berberapa jam disekolah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena faham tanggungjawab masing2..

      Padam
  4. Kalau ibu bapa sendiri tak betul macam mana anak nak jadi manusia.. ibarat ketam mengajar anaknya berjalan lurus

    BalasPadam
  5. Ibubapa adalah contoh tauladan untuk anak-anak. Jika kita ibubapa jenis yang bersolat, pasti anaknya ikut jejak langkah ibubapanya juga.

    BalasPadam
  6. anak2 biasanya akan copy ibu bapanya.

    BalasPadam