Halaman

Translate

Khamis, 8 Januari 2015

Sembang Kosong : Apabila Kesibukan Menguasai Diri


Hai apa khabar? Sihat ke? Ha ha macam tulis surat karangan dulu-dulu la pulak… Selamat tahun baru sekali lagi aku ucapkan buat pembaca blog Buka Minda ini.
busy,sibuk,stress,buka minda,peluangtercipta,cipta,kejayaan
Kredit imej : Google


Kali ini sengaja aku nak bersembang-sembang sedikit. Entah – entah aku bersembang sorang-sorang kali ini. Masuk bulan Januari ini aku tiba-tiba agak sibuk dengan macam-macam benda nak buat. Bimbang jugala takut-takut blog terabai. Kalau takder entri baru korang kena paham itu tandanya aku sibukla tu..sebab tu aku tak buat advertorial pun (?). Aku sibuk mencari tanah yang sesuai untuk pertanian bersama rakan, yelah tiba-tiba aku terfikir nak menanam something..at least something yang boleh bagi pulangan semula. Urusan rumah pun lambat pulak selesai; dah bayar macam-macam pun kunci tak dapat lagi..buat pening kepala je. InsyaAllah aku settlekan pelan-pelan.

Ada juga buat bisness kecil-kecilan (bukan MLM atau pelaburanemas), untungnya sikit jer pun tetapi rasa seronok juga.Mana tahu suatu hari nanti jadi besar-besaran pula lagi best, betul tak? Kerja pun bertambah banyak pula ditempat kerja, yelah dulu buat berdua diletakkan seorang je (aku ler tu),mana tak banyak ye tak. Tetapi aku cool je..sorang kita buatla cara sorang ye tak J? Mungkin ada yang teringin nak tahu kalau sibuk sangat nak buat camner yer?

Ok setkan yang mana jangkamasanya pendek, selesaikan dulu. Yang mana dua kerja boleh diibuat dalam satu hari, ambillah cuti dan settlekan. Yang mana jangkamasanya panjang selesaikan perlahan-lahan. Itu jelah tips yang dapat aku kongsikan. Jangan serabutkan dengan banyak benda yang nak dibuat, buat perlahan-lahan. Apabila selesai ambil cuti pergi jer berehat kat mana-mana. Haa barulah mental dan fizikal kita ni rilek sikit.

Dalam kepala aku pun dah ada terfikir dua-tiga entri yang nak aku buat. Cuma nanti-nanti aku buat, yelah aku kan tengah sibuk sekarang ni. Penutup cerita, rancang lah dengan teliti apabila kesibukan menguasai diri..


“Those who wish to sing, always find a song!”

-Jumpa lagi J


 tag: aku sibuk


9 ulasan:

  1. awal tahun n penghujung tahun kerja mesti bertimbun.huhu

    dah masuk hari ke 9 tahun baru.
    selamat tahun baru 2015 :D

    BalasPadam
  2. awal tahun n penghujung tahun kerja mesti bertimbun.huhu

    dah masuk hari ke 9 tahun baru.
    selamat tahun baru 2015 :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Eh.. Entri sebelum ni pun dah ucap ler.. Apa pun selamat tahun baru :)

      Padam
  3. permulaan tahun baru memang banyak yang nak kena settlekan...sama juga macam hujung tahun. Sedikit sebanyak blog akan terabai :)

    BalasPadam
  4. InsyaAllah...semoga anda dipermudahkan segala urusan dan mencapai segala impian.

    BalasPadam