Halaman

Translate

Isnin, 12 November 2012

Mentaliti Sampah X#$@*^^!!



SENTUL – Tindakan sesetengah penduduk Projek Perumahan Rakyat (PPR) yang gemar membuang objek dari tingkat atas membawa musibah kepada penduduk sebuah flat berhampiran apabila saban hari banyak kenderaan dilaporkan terjejas akibat insiden tidak bertanggungjawab itu. …. “
 (sinar harian)


batu + sampah
(gambar dari Sinar Harian)


Inilah yang dikatakan mentaliti sampah; sejenis penyakit yang susah dikenal pasti kenapa ia berada dalam otak sesetengah masyarakat.

Tajuk entri ini aku pinjam dari blog sahabat Abd Rahman (Krupkraps) sebagai pengisian blog aku kali ini. Yelah BUKA MINDA sikit. Kalau ada para pembaca yang pernah buat benda2 kurang sivik ni jangan buat lagi ye (lembut ye aku cakap ni). Dalam blog sahabat yang sorang lagi, Kirra (Blog mama qis), beliau juga ada meluahkan perasaan bengang apabila keretanya dicalar-balar, diguris-guris sehingga melukakan hatinya yang penyayang. So dari kedua-dua rakan blogger ni aku terbitkan satu entri kali ini.

Aku sendiri juga mengalami peristiwa dicalar kereta ni. Entah busuk perut atau penyakit otak aku pun kurang pasti. Mungkin dengki tengok kereta aku yang cantik tu (memang benar statement nih). Research peribadi aku menemukan beberapa sebab dan faktor kenapa ini terjadi Nak tahu tak?
Ok meh kita share:


1 – Senang dan mudah
- Sampah dalam rumah dah penuh, “Aminnudin ko buang jer keluar…”
- Iskh kereta sape ni poyo nye cantik – “Azizah ko gores dan menang jer kat keta tu”

2 – Dendam
-  Ko kacau balak aku? Nanti dalam toilet ko tahu ler betapa glamournye ko (conteng)
- Hari tu cikgu tangkap saya yer – siapla duit beli cermin tingkap kereta tuh..ha ha

3 – Kebodohan
– Kalau aku buat lukisan mural kat rumah Pak Tajul tu okay tak?
-    Aku tension nih jum kawan2 kita main tendang2 sampah

4         Pandai yang melampau
– Meja kelas kita ni kalau dari 4 kaki jadi 2 lagi cun kan?
 -   Pokok bunga kat rumah makcik Norsiah tu kalau aku petik2 dan bagi kat awek2 aku mesti diaorang suka kan Jamizan?

Lagi satu faktor aku rasa kurang pendidikan dan pemahaman nilai2 murni  yang jadi punca  yelah kalau pandai xderla buat keja2 bodoh macam ni. Ada tong sampah disediakan pon dok buang merata-rata..Lain2 faktor : rakan2, bosan, amarah melampau, stress yang kronik, ibu-bapa, usia muda dan lain2 lagi.

Aku sempat buat temuramah sebagai insan yang perihatin dengan  mangsa2 vandalism ni. Ni dialog sessi temuramah(rumusan jer)  dengan mangsa2 ini

Komen2 mangsa :

Mangsa 1 - “B@#* punya budak,  aku dapat siap la ko”
Mangsa 2 - “Bahalol !! bangang x sekolah punya orang!”
Mangsa 3 - “H#&@m  J!*^h akai xdak ka?
Mangsa 4 – Ba$#a ingat aku beli kereta pakai air liur ke ha??
Mangsa 5 – Mangkuk hayun! S*#l dipetik petik bunga aku pasaii apa!!
Mangsa 6 – Please NO COMMENT!! Sh*t
-cukup kot yelah kang penuh ngn ayat mencarut pulak, lagipun mangsa2 ni dok tengah genggam penumbuk dan muka lak  warna merah nyala cam wayang cina : takut pulak aku..he he 

Pada pandangan anda hukuman apa yang patut dikenakan kepada mereka ini?  -

Kredit untuk kengkawan:

Serius topik +lawak sikit = harap2 dapat intipati dari topik ini-Wassallam-

9 ulasan:

  1. Tu la..haih..bdk skola pun sanggup gk buat mcm tu kat cikgu dia..ape cer~

    Jom join contest dari QIOS! Senang je. Cadangkan nama blog. Tak terhad pada blogger saja, bkn blogger pon boleh!

    BalasPadam
    Balasan
    1. ok dah tgk..bagi la tau tema cipta nama blog tu berkisar apa..jual barang ke, informasi ker, politik ker, peribadi ker dll

      Padam
  2. short cut, pentingkan diri sendiri dan menyusahkan orang lain. penajarakan 1 hari dan buat kerja khidmat masyarakat kat tempat dia tinggal je.

    BalasPadam
    Balasan
    1. bernas jugak idea ni...lagi bagus muka pesalah diconteng waktu buat keja khidmat masyarakat..

      Padam
  3. apa lg.. betumbuk la... hehehehe...

    ssh nk ubah. melainkan ada teknik ataupun laluan mudah utk depa ni. huhuuh

    BalasPadam
  4. Dok kg lg beh..hehe.xpayah byr cukai..sisa mknan blh bg itik dan ayam mkn.hehe

    BalasPadam
  5. lni semua Salah mak bapak .

    BalasPadam