Halaman

Translate

Selasa, 16 Oktober 2012

Masjid 2 Kiblat

masjid qiblatain


Masjid 2 kiblat ni atau nama arabnya Qiblatain adalah antara masjid yang harus anda kunjungi jika anda berkesempatan berada di Madinah. Dahulunya terdapat dua mehrab didalam masjid ini. Satu menghala ke arah Baitul Muqaddis satu lagi menghala ke arah Baitul Haram di Mekah. Bagaimanapun mehrab yang menghala ke Baitul Muqaddis telah ditutup; yelah nanti keliru pulak orang yang nak sembahyang disana.

Rasanya ramai yang dah tahu peristiwa bagaimana arah kiblat berubah dimana ka'abah menjadi kiblat umat Islam. Peristiwa ini berlaku dimasjid ini dimana wahyu diturunkan supaya baginda Rasulullah memaling wajah baginda menghadap ka'abah di Mekah. Sebelum tu nama masjid ini apa tak taula pulak; selepas peritiwa bersejarah itu, nama masjid ini kekal hingga ke hari ini; Masjid Qiblatain.So..kalau pi umrah singgahla yer..

9 ulasan:

 1. berazam hendak ke sana..insyaAllah

  BalasPadam
 2. skrg kiblat arah kaabah...doa2 la sampai satu hari nt..

  BalasPadam
 3. cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..,http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

  BalasPadam
 4. Keren nih, kunjungi saya juga ya di sini
  Salam Blogwalker

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...