Halaman

Translate

Isnin, 26 Mac 2012

Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM)


TTPM – Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia.

Kita sebagai pengguna haruslah bijak dan tahu hak-hak kita sebagai pengguna. Sekiranya berlaku perkara yang melibatkan kepenggunaan kita boleh membuat tuntutan di Tribunal Pengguna ni. Contoh: bayar deposit kereta tetapi tak dapat dalam tempoh yang dijanjikan hingga merugikan pengguna itu sendiri. Maka kita boleh membuat tuntutan di Tribunal ini.Masih ramai yang tak tahu pasal Tribunal ni, maka aku amik inisiatif sikit untuk bagi sedikit info pasal Tribunal Pengguna nih.

Ramai yang tidak tahu bagaimana Tribunal ini berfungsi. Fungsinya sama macam mahkamah jugak la cuma lebih ringkas,murah dan cepat. Setiap kes yang difailkan dapat diselesaikan dalam masa kurang dari sebulan (cepat kan?). Tuntutan yang boleh dibuat di Tribunal mestilah tidak melebihi RM10,000. Kalau lebih pi mahkamah civil. Di sini tak ada peguam,  kita kena bentang sendiri kes kita begitu juga pihak yang didakwa perlu menjawab tanpa diwakili peguam di depan Presiden Tribunal. Kalau nak tau kat mana pejabat Tribunal dan bagaimana nak buat tuntutan; layari website : http://ttpm.kpdnkk.gov.my/portal/index.php
(aku tak larat nak taip dah..he he). Sekian

4 ulasan:

  1. Ok. Noted. Tq atas info.
    Kita dh jd kebiasaan kalau ada org tipu pun kita setakat marah-marah. Nak mngadu ke court jauh skali.
    Kena brubah dah skrg. :)

    Salam kenal. Haji masih baru dalam dunia berblogging. Mohon tunjuk ajar ye Tuan. Tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama sama.. Alah saya pun blogger biasa biasa je..

      Padam
  2. Oooo mcm kne sedia kn skrip lh nie knnn adoiiii!

    BalasPadam
  3. Oooo mcm kne sedia kn skrip lh nie knnn adoiiii!

    BalasPadam