Halaman

Translate

Isnin, 29 September 2014

Pantun Evergreen (terkenang semasa dulu)

Evergreen 
Nak tahu pantun apa yang Evergreen? Mesti anda semua pernah dengar kalau tak pernah mungkin anda dari generasi masa sekarang ni. Ok jum baca...
Pecah kaca pecah gelas,
Sudah baca harap balas...
Ha evergreen tak? Zaman dulu-dulu bila hantar kad raya mesti ada pantun ni punya. Selalunya budak sekolah la yang guna. Ok jum tengok lagi satu pantun :
Pen merah pen biru
You marah i love you
Apa macam? Pernah dengar tak? Pantun ni best  sebab ianya akan disebut secara berirama syahdu sedikit. Ini pun femes dikalangan budak sekolah juga. Tak pasti siapa yang menghasilkan pantun ini.. Yang pasti bukan blogger Pen Merah yang terkenal tu.
Entri kali ni sengaja aku nak imbaskan zaman dulu-dulu dimana pantun menjadi sebahagian mungkin sedikit dalam kehidupan.
Bagi anda yang tahu pantun yang dirasakan 'evergreen' boleh share kan diruangan komen...
Jumpa lagi
*evergreen = malar segar

Posted via Blogaway

Isnin, 22 September 2014

Toy Museum Pulau Pinang

Muzium mainan Pulau Pinang

Muzium anak patung ini atau lebih dikenali sebagai Toy Musuem letaknya di Teluk Bahang Pulau Pinang. Ini adalah lokasi baru dimana sebelum ini adalah di Tanjung Bungah. Terdapat lebih kurang 120,000 patung permainan disini. Aku sempat berkunjung di Toy Museum ini.Bagi anda yang ingin mengimbau zaman kanak-kanak dulu ataupun yang masih berjiwa kanak-kanak bolehla berkunjung disini. Ok jumm tengok gambar dulu..

toy museum,gorilla in the mist

Isnin, 15 September 2014

Bunga perempuan bogel tergantung

bunga perempuan bogel tergantung

Ini adalah bunga narilatha  atau Liyathambara yang dipercayai tumbuh di pinggiran banjaran Himalaya di India. Dikatakan hanya berbunya sekali dalam masa 20 tahun. Nampak cam perempuan bogel kena gantung. Bunga ini dianggap paling ganjil sekali didunia.

narilatha the rarest flower



narilatha flower




video

Persoalannya adakah wujud bunga ini??


Bunga ini agak unik kerana tak nampak cam bunga pun betul tak?

Maaf tajuk entri ini agak sensasi sikit...

-end-

Ahad, 7 September 2014

Lepat bunga chica

Lepat bunga chica…

kuih bunga chica
Inilah rupanya lepat bunga chica

Oh..pertama kali dengar nama lepat ni pun aku dah pelik dengar macam cicak pun adakan? He he..

Korang pernah makan?  Kuih ini aku makan waktu berbuka puasa ditempat kerja, kawan aku yang bernama Mokhtar yang bawa. Mula-mula tengok macam lepat liat tetapi apabila rakan aku menerangkan ini adalah lepat chica aku pun jadi pelik betui ka ni teruih aku google jap.Wah memang ada rupanya. Isi kandungannya yang utama ialah bunga chica kalau letak bunga lain akan jadi lain pulak namanya..

bunga chica resepi lepat bunga chica
Inilah bunga chica, kredit imej : http://jomintai-intai.blogspot.com


Bunga chica ni berbunga setahun sekali sahaja. Ingat tak fenomena ala-ala bunga sakura beberapa bulan yang lalu? Ha time ni jugalah pokok bunga chica ni akan berbunga lebat. Rasanya ramai yang pernah tengok  cuma tak tahu nama jer. Asal-usul resepi ini mengikut kajian aku, kuih ini adalah berasal dari Kedah. Memang rare lah orang putih kata..

Bagaimana pula dengan rasanya? Jangan takut takder la pelik mana pun. Ala-ala dodol sikit tetapi lebih lembut dan harum.


Mungkin ramai yang berminat nak tahu resepi lepat bunga chica ni. Ok boleh tengok blog ini. Elok juga aku bagi kredit kepada beliau walaupun aku boleh sahaja nak copy-paste letak dalam blog aku.




-end- jumpa lagi..

Selasa, 2 September 2014

Rahsia Kejayaan Perniagaan Nasi Kandar

  
Kalau dulu kita belajar cara orang cina berniaga kali ini aku nak bercerita sedikit elemen-elemen perniagaan Mamak pula. Kenapa sedikit sahaja? Dah memang sedikit je pun yang aku tahu..jadilakan. Anggaplah sebagai pengetahuan ‘bonus’yang mana rasa elok tu bolehla cuba applykan dalam perniagaan anda.


Pengaruh Mamak / India muslim

Cuba bagitau perniagaan apa yang anda tau melibatkan golongan mamak ini? Batu permata, pengurup wang, kedai runcit, nasi kandar dan lain-lain lagi. Dalam semua perniagaan ini aku pilih nasi kandar sebagai topik utama untuk dihuraikan.Memang dominasi mereka cukup hebat dan dikagumi.
Pernah makan nasi kandar? Bagi mereka yang tegar, seminggu tak pekena nasi kandar badan boleh sejuk-seram ooo.


fish curry,fish_curry,nasi putih dan kari kepala ikan,nasi kandar line clear,nasi kandar kapitan,kapitan curry,nasi_kandar_beratur,resepi-kari_kepala_ikan
nasi makan tengahari masak sendiri..