Halaman

Translate

Khamis, 22 Mei 2014

PHD dan Melayu

PHD dan Melayu

doktor falsafah,phd melayu,melayu paling pandai dalam sejarah
(gambar hiasan)


Apakah tajuk ni merujuk kepada golongan professional melayu yang bergelar doktor falsafah? Tidak sebaliknya sifat negatif bangsa melayu itu sendiri. PHD yang dimaksudkan ialah ‘Penyakit Hasad Dengki’ dalam masyarakat melayu itu sendiri . Pernahkah anda dengar? Mesti pernah, betul tak?

Khamis, 15 Mei 2014

Hotspring Sungkai, Perak (air panas)

HOTSPRING SUNGKAI, PERAK

Baru-baru ini aku telah singgah di Sungkai, Perak. Lokasi yang dipilih ialah Hotspring Sungkai Felda Klah. Sebenarnya dah lama aku teringin nak pergi kesini. Dah banyak kali aku belek-belek website dan blog-blog yang ada. Rupa-rupanya ada beberapa blogger terkenal telah merakam kenangan mereka disini. Akhirnya aku sampai juga walaupun tidak bermalam disitu kerana nama pun singgah je kan.

Jumaat, 9 Mei 2014

Projek lebuhraya Glow in the Dark?

glow in the dark highway, lebuhraya_dalam_gelap,hantu_lebuhraya
Ilustrasi Roosegaarde Studio

Projek lebuhraya Glow in the Dark ini sedang diuji di Belanda (Netherland) pada akhir April 2014.Projek Lebuhraya Smart  ini merupakan kerjasama antara artis interaktif Daan Roosegaarde  dari Studio Roosegaarde dan Heijmans , sebuah firma kejuruteraan awam di Belanda dalam usaha untuk mewujudkan lebuh raya lebih mampan dan interaktif.

Ianya dikatakan dapat membantu mereka yang mempunyai tahap penglihatan yang rendah. Salah satu kemungkinan lagi ialah tiada tiang elektrik (mungkin) diperlukan dikiri kanan jalan dari segi kos elektrik ianya dapat dijimatkan.

Kajian sedang dijalankan dari segi ketahanan cat yang melibatkan cuaca, contohnya kalau salji turun jadi macamana pada cat itu? Kalau panas melampau boleh tahan tak? Ianya juga dikaji dari sudut kesesuaian dan keselamatan. Adakah cat itu mengeluarkan toksin yang berbahaya dalam keadaan cuaca tertentu menjadi asas kajian pihak terbabit. Kos kajian dan penyelenggaraan ini dikatakan sangat tinggi.

Kos kajian dan penyelenggaraan ini dikatakan sangat tinggi

Satu projek yang sama telah dilancarkan oleh UK landskap syarikat Pro- TEQ pada bulan October lalu. semburan  STARPATH (semburan glow in the dark) digunakan untuk kaki lima dan jalan raya , menerangi mereka pada waktu malam untuk menggantikan lampu jalan. Ia sudah dapat dilihat di Pieces Kristus, taman popular berhampiran Majlis Bandaraya Cambridge.

Kemungkinan kejayaan projek ini tidak dapat dipastikan buat masa ini bagaimana pun melihat kepesatan teknologi yang ada ianya adalah tidak mustahil pada masa akan datang.

Maklumat lanjut boleh baca disini :



Jumaat, 2 Mei 2014

100 peluangtercipta – inspirasi blog

100 peluangtercipta – inspirasi blog

Assalamualaikum salam satu dunia, bertemu lagi..
Dalam episod yang lalu..aku  telah ditemuramah oleh diri aku sendiri untuk pengenalan diri aku dan juga blog.
Kali ini tiada wartawan yang nak interview so aku kena taipla apa yang aku nak cerita kat korang.

Inspirasi Blog

Fatin Liyana – aku tak kenal kalau aku tak buat blog. Aku pernah dengar dalam TV blog yang paling popular masa itu hanya menceritakan kisah hidupnya (lifestyles). Bila aku buat blog seorang kawan aku bertanya kenal Fatin Liyana? Barulah aku search tengok.. wah celebrity blogger rupanya.

Hanis Zalikha – kawan aku menyebut lagi satu nama – Hanis Zalikha – ini belog saya – ehh sape plak ni. Aku search lagi…wah seorang lagi celebrity blogger..tetapi macam familiar..ooo ada berlakon dan rupa-rupanya aku dan dia adalah friend dalam facebook!

Ben Ashaari – hmm..mamat mana pulak ni? Ada sangkut paut dengan geng2 Al-Arqam ker ? (Jangan mare ha). Aku terlihat profile beliau (tak ingat fan page ke personal ) dalam FB yang mempunyai ribuan friend (kawan). Aku tertanya sendiri sapa mamat ni artis ke penulis novel yang sangat terkenal? Bila dah ada blog dah aku pun dah reti blogwalking sikit2  barulah aku tahu siapa mamat Ben ni. Otai Blogger rupanya.

Beautifulnara – ni apa benda plak ni. Disebabkan suatu kontroversi  nama ini wujud pada aku. Aku pun tengok gitu-gitu jela web beautifulnara.com ini. Ooo kisah2 celebrity rupanya dan nama pemilik laman ni sentiasa dipuji dan disebut oleh bro Denaihati dan laman beautifulnara ni dikunjungi  ribuan orang rupanya dalam sehari.

Denaihati.com – blog ini wajib dikunjung oleh aku. Tiada siapa yang kenalkan aku dengan blog ini. Aku sendiri yang jumpa ketika tangan aku gatal dengan mouse (tetikus). Sebelum aku buat blog aku pernah selisih dengan blog ini dan aku terbaca satu komen dari pembaca blog ini “ info yang diberi amat menyenangkan dan tuan DH adalah seorang  merendah diri dan mesra dengan para pembacanya..” lebih kurang gitu le ayatnya. Bila aku baca komen macam tu dalam hati aku berkata oo mesti sempoi ni kalau tak takkan ada puji sampai macam tu. Masa blog aku dah sempurna siap aku teringat balik DH ni tetapi aku dah lupa nama blognya. So aku cari semula..yes jumpa balik. Bila semak2 ..wah best blog of the blog award? OO  otai rupanya…

Man – siapa ni? Orang yang aku tak kenal. Orang pertama yang aku tak kenal yang meng-follow blog aku. Aku pun pi la tengok..eh eh template sama dengan aku(sekarang dah lain dah). Beliau bukanlah blogger terkenal tetapi aku sentiasa ingat nama beliau. Terima kasih Man sebab Man sebenarnya pencetus inspirasi aku jugak sebenarnya.


Dan buat follower-follower yang lain terima kasih, terima kasih dan terima kasih tak terhingga kerana sudi membaca hasil karya aku selama ini….