Halaman

Translate

Sabtu, 27 Julai 2013

Pantun lawak Hari Raya (2013)


Pantun Raya 2013

Kunci jam untuk bangun sahur
Lambat bangun kelam kabut la
Hei Samad awat hang sahur
Pagi ini kita raya la..

Tak jadi sahur terus mandi
Berbaju melayu ke rumah Rohaya
Bakal mertua senyum ala biri biri
Samad ko tak sembahyang raya ka?

Langkah ke masjid langkah kaku
Rasa malu semalu malunya
Apala malang nasib aku (Samad tau)
Kantoi dengan mak bapak Rohaya

Walau malu masih menebal
pantun raya 2013Bertandang jua ke rumah mertua
Walaupun muka rasa tebal
Lautan api direnangi jua.. fuh

Tamat sudah kisah si Samad
Diiringi restu bapak mertuanya
Pantun raya sudah pun tamat
Moga-moga terhibur hendaknya…

SELAMAT  HARI RAYA “AIDILFITRI”
-maaf zahir batin-


p/s : aku bukan pakar pantun..so maafla kalau tunggang-langgang

Ahad, 21 Julai 2013

Sembang kosong bazaar ramadhan dan buka buasa


bazaar ramadhan
Suasana sekitar bazaar ramadhan

Kali ini kita sembang-sembang kosong. Naper buat entri tajuk macam ni takder idea dah ka? Iskh takla idea banyak cuma time-time puasa ini elok jugak buat entri yang sesuai dengan bulan puasakan, betul tak?

Bazaar ramadhan semestinya jadi tumpuan bila ramai berpusu-pusu mencari juadah untuk berbuka puasa.Apa favorite korang? Murtabak? Air Tebu? Popia? Ini adalah antara makanan dan minuman yang sangat famous bila puasa ni. Saranan pengacara popular Fara Fauzana supaya membawa RM5 jer bila pergi bazaar ramadhan pun agak menarik jugak. Aku xderla nak bantah ka apa ke idea ni..apa yang boleh kita dapat dengan RM5 ni? Okay mungkin boleh beli nasi ayam/daging bersama air tebu sebungkus jadilakan. Kalau yang berkeluarga tu mungkin susah sikit la kot, mungkin kita boleh beli apa yang kita suka sebanyak RM5 balik masak sikit tambah lauk pauk esoknya beli benda lain pulak sebanyak RM5 lagi. Yelah rasa-rasanya hari-hari korang pergi bazaar ramadhankan.?

kuih lompang memang sedap

Kuih lompang


Kisah kedua ketika aku blogwalking ada artikel yang menarik perhatian aku jugakla, perempuan yang berpakaian seksi ketika pergi ke bazar ramadhan. Kecoh apabila perempuan ini memarahi seorang lelaki yang dikatakan memerhati dan mengikutnya sehingga merimaskannya. Bila ditanya lelaki itu lantas menjawab memang dia tertarik nak tengok show percuma. Dalam perbalahan ini perempuan ini berlalu pergi tanpa membeli apa-apa pun. Komen aku : lelaki tu memang salah sebab x jaga pandangan mata tambah lagi bulan puasa ni. Manakala perempuan tu pun satu hal jugak, berpakaian sesuailah dengan tempat yang dituju bila jadi yang bukan-bukan mulalah nak melenting.

kepak ayam bazaar ramadhan

berniaga dibulan ramadhan memang menguntungkan

Ok kita tinggalkan kisah diatas tu. Apa yang aku beli kat bazaar ramadhan ni? Kerabu perut bersama kari daging..RM6 ha ha terlebih kalau ikut saranan Fara Fauzana tu. Tak campur air tebu lagi. Tapi okla makan tiga orangkan..selebihnya masak sedikit dirumah. Kita digalakkan berbuat amal-jariah, kawal tingkahlaku dan mengawal nafsu dibulan puasa. Yang aku nampak nafsu berbuka puasa ni extreme sikit. Korang x caya pergilah bazaar ramadhan ramai yang takleh kawal diri bila tengok kuih yang kiut2, ayam panggang yang meleleh minyaknya dan peluhan ais si air tebu. Ok ingat.. kawal diri tau he he.

hidangan membuka selera

juadah berbuka kami sekeluarga



Takala azan maghrib berbunyi maka segeralah berbuka..tak perlu melewat-lewatkan berbuka..


Selamat Membaca…Ada masa jengoklah lagi…

Salam Ramadhan..


p/s : waktu bershopping baju raya udah tibe..

Isnin, 15 Julai 2013

Kisah Pahlawan Neraka

PAHLAWAN NERAKA
pahlawan neraka

Diriwayatkan oleh Luqman Hakim :

Telah berlaku suatu pertempuran diantara pihak Musyrik dan pihak Islam. Pertempuran hebat telah berlaku dengan masing-masing ingin menumpaskan musuh. Pada satu waktu pertempuran dihentikan seketika dan kedua-dua pihak pulang ke markas masing-masing. Nabi Muhammad S.A.W. berkumpul untuk berbincang dengan para sahabat tentang pertempuran yang telah berlaku. Hal-hal pertempuran itu diceritakan kerana masih terbayang-bayang diruang mata. Dalam perbualan itu mereka yakni para sahabat begitu kagum dengan salah seorang sahabat  Qotzman. Dia kelihatan seperti singa yang lapar membaham mangsanya ketika bertempur dengan musuh. Keberanian Qotzman menjadi bahan bualan ketika itu.

“Tiada seorang pun dari kita yang dapat menandingi kehebatan Qotzman” kata salah seorang sahabat. Mendengar perkataan itu Rasulullah S.A.W pun menjawab “ sebenarnya dia itu adalah golongan penduduk mereka”. Para sahabat kehairanan mendengar jawapan Rasulullah S.A.W  itu. Mereka berpandangan sesama sendiri dengan pertanyaan dalam diri bagaimana seorang yang begitu gagah berani menegakkan Islam boleh masuk neraka pula.Rasulullah S.A.W. sedar ada yang kurang percaya dan tertanya-tanya kenapa. Baginda berkata “Semasa Qotzman dan Aktsam berada dimedan perang bersama-sma, Qotzman telah ditikam oleh pihak musuh dan luka parah. Darah membasahi badannya.  Dengan segera Qotzman meletakkan pedangnya keatas tanah, manakala mata pedang pula dihadap ke dadanya. Lalu dia terus membenam mata pedang itu kedalam dadanya.”

Sambung Rasulullah “ Perbuatan itu dilakukannya kerana tidak tahan menanggung kesakitan akibat dari luka yang dialaminya. Akhirnya dia mati bukan kerana berlawan dengan musuhnya tetapi membunuh dirinya sendiri. Melihatkan keadaanya yang parah ramai orang menyangka yang dia akan masuk syurga. Tetapi dia telah menunjukkan dirinya sebagai penghuni neraka.” Sambung Rasulullah S.A.W. lagi, sebelum dia mati, Qotzman ada mengatakan, katanya “Demi Allah aku berperang bukan kerana agama tetapi hanya sekadar menjaga kehormatan kota Madinah supaya tidak dihancurkan oleh kaum Quraisy. Aku berperang hanyalah untuk membela kehormatan kaumku. Kalau tidak kerana itu, AKU tidak akan berperang.”

Sempena bulan puasa,
baca ni juga : kurma
Sekian

Rabu, 10 Julai 2013

Selamat Berpuasa (1434 H)

Buat semua pembaca blog ini yang beragama Islam baik yang singgah atau yang follow…



ramadhan yang hilang



      "Selamat Berpuasa"

TARIKH-TARIKH PENTING DALAM ISLAM
TAHUN 2013 / 1434 - 1435 H BAGI MALAYSIA
TARIKH HIJRI TARIKH MILADI HARI PERAYAAN / KEBESARAN ISLAM

*12 Rabiulawal 1434 24 Januari 2013 Maulidur Rasul
*27 Rejab 1434 6 Jun 2013 Israk dan Mikraj
* 1 Ramadhan 1434 10 Julai 2013 Awal Ramadhan/Berpuasa
*17 Ramadhan 1434 26 Julai 2013 Nuzul Al-Quran
* 1 Syawal 1434 8 Ogos 2013 Hari Raya Puasa/Idul Fitri
*1 Zulhijjah 1434 6 Oktober 2013 Awal Zulhijjah
* 10 Zulhijjah 1434 15 Oktober 2013 Hari Raya Korban/Idul Adha
*1 Muharam 1435 5 November 2013 Awal Muharam/Maal Hijrah
* Tertakluk kepada perubahan

Sumber :
Jawatankuasa Teknikal Kalendar Islam
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

-tulus ikhlas-



p/s : yg ni nak kira sebagai entri jugak ker? J

Khamis, 4 Julai 2013

Guide to speak malay (2)

Ubat = ooh + bad

Rambutan = ramp + boot + tons

Pisang = peace + sang

Turun = too + round

Suratkhabar = so + rat + car + bar

Tukar = two + car

Gelas = girl + last

Simpan = sim + pen 

Budak = book + duck

Bukit = book + kit

Balas = bar + last

Rempit = ramp + pit


Pintu = ping + too



speak malay ok
(gambar hiasan)


sekian,, thank you