Halaman

Translate

Sabtu, 31 Mac 2012

Mukah Head Lighthouse



mukah head beach



Pantai Kerachut 

Mukah Head Lighthouse (Rumah api) & Pantai Kerachut

Ok segment santai kali ni singgah di Rumah Api Mukah Head atau dipanggil Mukah Head saja oleh penduduk tempatan. Segment santai? Tak lari topik ker ? Sebenarnya tidak sebab memang tujuan aku buat blog nak bagi informasi yang jarang diketahui dan dengar. So apa saja pun boleh betui tak?

Apa yang bestnya kat situ? Tempat tu mungkin x sebest mana pada setengah orang tapi bagi yang cinta alam sekitar, ingin lari lari dari kesibukan kota bolehla berkunjung ke tempat ini. Pada yang menyukai aktivi jungle-trekking tempat ni memang best sangat.. Nak tengok burung pun boleh, flora dan fauna pun banyak(aku tak la tengok sangat pun).

Kedua kawasan ini terletak di Taman Negara Pulau Pinang, Teluk Bahang. Mesti ramai yang tak tahu; selalu kalau sebut Taman Negara orang ingat dekat sempadan Pahang tu saja. So aku sertakan serba sedikit gambar untuk tatapan korang, pakai kamera hpon jer  kalau guna DSLR lagi la cantik. Nak masuk dan keluar register la dulu dekat pejabat urusetia Taman Negara. Yela hilang nanti sapa pun tak tahu pulak. Pada mula laluan untuk ke Pantai Kerachut dan Mukah Head berkongsi trek yang sama, kira setengah jam perjalanan baru la terpisah kepada 2 laluan. Anggaran perjalanan 1 jam 45 minit. Pada yang kaki kuat mungkin tiba lebih awal, pada yang lutut tak kuat tu mungkin lebih lama.

Tips :   1. Pakai pakaian dan kasut yang sesuai.
                2. Makan sedikit coklat sebelum mulakan perjalanan
                3. Bawa air putih dan 100 plus sebotol (bawa lebih lagi bagus)
                4. Masuk diawal pagi lebih tepat sebelum jam 10 pagi.
                5. Berjalan tidak terlalu laju        
                6. Ambil no telefon bot (mana tahu letih nak jalan pulang)

Larangan : 1.Jangan buang sampah merata-rata, bawa plastik sampah sendiri dan buang ketika keluar dari Taman Negara. 2. Jangan bercumbu-cumbuan, sini bukan tempat bercinta.


Selamat Bersantai...

Isnin, 26 Mac 2012

Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM)


TTPM – Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia.

Kita sebagai pengguna haruslah bijak dan tahu hak-hak kita sebagai pengguna. Sekiranya berlaku perkara yang melibatkan kepenggunaan kita boleh membuat tuntutan di Tribunal Pengguna ni. Contoh: bayar deposit kereta tetapi tak dapat dalam tempoh yang dijanjikan hingga merugikan pengguna itu sendiri. Maka kita boleh membuat tuntutan di Tribunal ini.Masih ramai yang tak tahu pasal Tribunal ni, maka aku amik inisiatif sikit untuk bagi sedikit info pasal Tribunal Pengguna nih.

Ramai yang tidak tahu bagaimana Tribunal ini berfungsi. Fungsinya sama macam mahkamah jugak la cuma lebih ringkas,murah dan cepat. Setiap kes yang difailkan dapat diselesaikan dalam masa kurang dari sebulan (cepat kan?). Tuntutan yang boleh dibuat di Tribunal mestilah tidak melebihi RM10,000. Kalau lebih pi mahkamah civil. Di sini tak ada peguam,  kita kena bentang sendiri kes kita begitu juga pihak yang didakwa perlu menjawab tanpa diwakili peguam di depan Presiden Tribunal. Kalau nak tau kat mana pejabat Tribunal dan bagaimana nak buat tuntutan; layari website : http://ttpm.kpdnkk.gov.my/portal/index.php
(aku tak larat nak taip dah..he he). Sekian

Rabu, 21 Mac 2012

SWOT


SWOT ANALYST (ANALISIS)

Amenda plak SWOT ANALYST nih? Untuk yang amik kursus perniagaan mungkin pernah dengar perkataaa ini. Okey, SWOT analisis ni kita boleh applikasi masa perancangan kita nak bukak bisnes.

S- Strenght (kekuatan) – Kenal pasti apakah kekuatan perniagaan kita ni. Contoh : lokasi , harga dan kos yang murah, dan sebagainya.

W- Weakness (kelemahan) – Mengetahui kelemahan dan cara mengatasi kelemahan yang ada. Contoh : Bekalan yang tak menentu..dan bagaimana nak mendapat bekalan yang secukupnya.

O- Opportunity (peluang) – Apakah peluang yang mungkin ada dan yang sedia ada yang ditawarkan. Contoh : rebet cukai yang diberi oleh pihak kerajaan, pembukaan institusi pengajian tinggi dikawasan perniagaan. Yang penting setiap peluang boleh menjana pendapatan pada perniagaan kita walaupun dalam jangkamasa panjang.

Threat – Halangan/ancaman – Halangan sentiasa ada dalam apa jua perniagaan . Contoh ; halangan birokrasi untuk mendapatkan lesen. Persaingan dari perniagaan yang hampir sama di tempat perniagaan dan sebagainya.Pastikan kita tahu apa jua halangan yang mungkin ada untuk perniagaan kita. 

Dengan mengenal pasti semua perkara diatas barulah kita boleh membuka perniagaan dengan sewajarnya. So pada yang ingin membuka perniagaan bolehla mengapplikasikan pengetahuan tentang SWOT ini. Selamat Berjaya.

Khamis, 15 Mac 2012

SWIFT CODE

SWIFT CODE.
Apa itu Swift Code? Swift Code ni digunakan kalau nak transfer duit dari luar negara ke akaun kita kat Malaysia nih. Tanpa swift code ni kita tak boleh buat 'wire transfer' . Kalau tanya pegawai bank pun belum tentu mereka ni tau swift code bank masing2. So kat bawah ni Swift Code bank2 di Malaysia setakat tarikh ini.


No
Bank or Institution
City
Branch Name
Swift Code
1
AL RAJHI BANKING AND INVESTMENT CORPORATION (MALAYSIA) BHD
KUALA LUMPUR
RJHIMYKLXXX
2
AFFIN BANK BERHAD
KUALA LUMPUR
PHBMMYKLXXX
3
AFFIN ISLAMIC BANK BERHAD
KUALA LUMPUR
AIBBMYKLXXX
4
ABN AMBRO BANK
N.V
LABUAN
ABNAMY2AXXX
5
ALLIANCE BANK MALAYSIA BERHAD
KUALA LUMPUR
MFBBMYKLXXX
6
AMBANK (M) BERHAD
KUALA LUMPUR
ARBKMYKLXXX
7
AMINVESTMENT BANK BERHAD
KUALA LUMPUR
AMMBMYKLXXX
8
AMISLAMIC BANK BERHAD
KUALA LUMPUR
AISLMYKLXXX
9
BANK ISLAM MALAYSIA BERHAD
KUALA LUMPUR
BIMBMYKLXXX
10
BANGKOK BANK BERHAD
KUALA LUMPUR
BKKBMYKLXXX
11
ASIAN FINANCE BANK BERHAD
KUALA LUMPUR
AFBQMYKLXXX
12
BANK ISLAM MALAYSIA BERHAD LABUAN OFFSHORE BRANCH
LABUAN
BISLMYKAXXX
13
BANK MUAMALAT MALAYSIA BERHAD (6175-W)
KUALA LUMPUR
BMMBMYKLXXX
14
BANK OF CHINA (MALAYSIA) BERHAD
KUALA LUMPUR
(HEAD OFFICE)
BKCHMYKLXXX
15
BANK OF AMERICA, MALAYSIA BERHAD
KUALA LUMPUR
BOFAMY2XXXX
16
BANK OF AMERICA, MALAYSIA BERHAD
LABUAN
BOFAMY2XLBN
17
BANK NEGARA MALAYSIA
KUALA LUMPUR
(HEAD OFFICE)
BNMAMYKLXXX
18
BANK OF NOVA SCOTIA BERHAD
KUALA LUMPUR
NOSCMYKLXXX
19
BANK OF NOVA SCOTIA, THE
LABUAN
(THE LABUAN BRANCH)
NOSCMY2LXXX
20
BANK OF TOKYO-MITSUBISHI UFJ (MALAYSIA) BERHAD
KUALA LUMPUR
BOTKMYKXXXX
21
BANK OF TOKYO-MITSUBISHI UFJ, LTD., THE
LABUAN
(LABUAN BRANCH)
BOTKMYKAXXX
22
BNP PARIBAS
LABUAN
BNPAMYKAXXX
23
CIMB BANK (L) LIMITED
LABUAN
CIBBMYKAXXX
24
CIMB BANK BERHAD
KUALA LUMPUR
CIBBMYKLXXX
25
CIMB INVESTMENT BANK BERHAD
KUALA LUMPUR
COIMMYKLXXX
26
CIMB ISLAMIC BANK BERHAD
KUALA LUMPUR
CTBBMYKLXXX
27
CITIBANK BERHAD
GEORGETOWN
(PENANG BRANCH)
CITIMYKLPEN
28
CITIBANK BERHAD
JOHOR BAHRU, JOHOR
(JOHOR BAHRU BRANCH)
CITIMYKLJOD
29
CITIBANK BERHAD
KUALA LUMPUR
(JALAN AMPANG)
CITIMYKLXXX
30
CITIBANK BERHAD
KUALA LUMPUR
(LAB)
CITIMYKLLAB
31
DBS BANK LTD, LABUAN BRANCH
LABUAN
DBSSMY2AXXX
32
DEUTSCHE BANK (MALAYSIA) BERHAD
KUALA LUMPUR
DEUTMYKLGMO
33
DEUTSCHE BANK (MALAYSIA) BERHAD
KUALA LUMPUR
DEUTMYKLISB
34
DEUTSCHE BANK (MALAYSIA) BERHAD
KUALA LUMPUR
DEUTMYKLXXX
35
DEUTSCHE BANK (MALAYSIA) BERHAD
LABUAN
(LABUAN BRANCH)
DEUTMYKLBLB
36
EON BANK BERHAD
KUALA LUMPUR
EOBBMYKLXXX
37
EONCAP ISLAMIC BANK BERHAD
KUALA LUMPUR
EIBBMYKLXXX
38
EXPORT-IMPORT BANK OF MALAYSIA BERHAD
KUALA LUMPUR
EXMBMYKLXXX
39
FIRST EAST EXPORT BANK
LABUAN
FEEBMYKAXXX
40
HONG LEONG BANK BERHAD
JOHOR BAHRU, JOHOR
HLBBMYKLJBU
41
HONG LEONG BANK BERHAD
KUALA LUMPUR
(ISLAMIC BANKING UNIT)
HLBBMYKLIBU
42
HONG LEONG BANK BERHAD
KUALA LUMPUR
HLBBMYKLXXX
43
HONG LEONG BANK BERHAD
KUCHING, SARAWAK
HLBBMYKLKCH
44
HONG LEONG BANK BERHAD
PENANG, PENANG
HLBBMYKLPNG
45
HONG LEONG ISLAMIC BANK BERHAD
KUALA LUMPUR
HLIBMYKLXXX
46
HONGKONG AND SHANGHAI BANKING CORPORATION LTD.,THE
LABUAN
HSBCMYKAXXX
47
HSBC (MALAYSIA) TRUSTEE BERHAD
KUALA LUMPUR
(GLOBAL WEALTH SOLUTIONS)
HSTMMYKLGWS
48
HSBC (MALAYSIA) TRUSTEE BERHAD
KUALA LUMPUR
HSTMMYKLXXX
49
HSBC AMANAH MALAYSIA BERHAD
KUALA LUMPUR
HMABMYKLXXX
50
HSBC BANK MALAYSIA BERHAD, MALAYSIA
KUALA LUMPUR
HBMBMYKLXXX
51
HWANGDBS INVESTMENT BANK BERHAD
PENANG, PENANG
HDSBMY2PXXX
52
HWANGDBS INVESTMENT BANK BERHAD
SHAH ALAM, SELANGOR
HDSBMY2PSEL
53
J.P.MORGAN CHASE BANK BERHAD, KUALA LUMPUR
KUALA LUMPUR
(TEST KEY AND BKE ADMINISTRATION)
CHASMYKXKEY
54
J.P.MORGAN CHASE BANK BERHAD, KUALA LUMPUR
KUALA LUMPUR
CHASMYKXXXX
55
KAF INVESTMENT BANK BERHAD
KUALA LUMPUR
KAFBMYKLXXX
56
KUWAIT FINANCE HOUSE (MALAYSIA) BERHAD
KUALA LUMPUR
KFHOMYKLXXX
57
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
BUTTERWORTH, PENANG
(TRADE FINANCE CENTER)
MBBEMYKLBWC
58
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
IPOH, PERAK
MBBEMYKLIPH
59
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
JOHOR BAHRU, JOHOR
MBBEMYKLJOB
60
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
KOTA KINABALU, SABAH
MBBEMYKLKIN
61
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
KUALA LUMPUR
(BANGSAR BARU BRANCH)
MBBEMYKLBAN
62
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
KUALA LUMPUR
(BUKIT BINTANG BRANCH)
MBBEMYKLBBG
63
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
KUALA LUMPUR
(CUSTODIAN SERVICES DEPARTMENT)
MBBEMYKLCSD
64
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
KUALA LUMPUR
(KEPONG BRANCH)
MBBEMYKLKEP
65
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
KUALA LUMPUR
(PUDU BRANCH)
MBBEMYKLPUD
66
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
KUALA LUMPUR
(SUBANG AIRPORT)
MBBEMYKLSUB
67
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
KUALA LUMPUR
(TRADE FINANCE CENTER)
MBBEMYKLKLC
68
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
KUALA LUMPUR
(WISMA SIME DARBY BRANCH)
MBBEMYKLWSD
69
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
KUALA LUMPUR
MBBEMYKLXXX
70
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
MALACCA, MALACCA
MBBEMYKLMAL
71
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
PASIR GUDANG, JOHOR
MBBEMYKLPSG
72
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
PENANG, PENANG
(TRADE FINANCE CENTER)
MBBEMYKLPGC
73
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
PENANG, PENANG
MBBEMYKLPEN
74
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
PETALING JAYA, SELANGOR
(TRADE FINANCE CENTER)
MBBEMYKLPJC
75
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
PETALING JAYA, SELANGOR
(YONG SHOOK LIN BRANCH)
MBBEMYKLYSL
76
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
PETALING JAYA, SELANGOR
MBBEMYKLPJY
77
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
PORT KLANG, SELANGOR
MBBEMYKLPKG
78
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
SEREMBAN, NEGRI SEMBILAN
MBBEMYKLSBN
79
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
SHAH ALAM, SELANGOR
(TRADE FINANCE CENTER)
MBBEMYKLSAC
80
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK)
SHAH ALAM, SELANGOR
MBBEMYKLSHA
81
MAYBANK INTERNATIONAL (L) LTD.
LABUAN
MBBEMYKAXXX
82
MERCEDES-BENZ MALAYSIA SDN. BHD.
KUALA LUMPUR
DABEMYKLXXX
83
MIZUHO CORPORATE BANK, LTD., LABUAN BRANCH
LABUAN
MHCBMYKAXXX
84
OCBC AL-AMIN BANK BERHAD
KUALA LUMPUR
OABBMYKLXXX
85
OCBC BANK (MALAYSIA) BERHAD
KUALA LUMPUR
OCBCMYKLXXX
86
OSK INVESTMENT BANK BERHAD
KUALA LUMPUR
OSKIMYKLXXX
87
PERMODALAN NASIONAL BERHAD
KUALA LUMPUR
PERMMYKLXXX
88
PETROLIAM NASIONAL BERHAD
KUALA LUMPUR
(KLCC)
PTROMYKLFSD
89
PETROLIAM NASIONAL BERHAD
KUALA LUMPUR
PTROMYKLXXX
90
PETRONAS CARIGALI SDN BHD
KUALA LUMPUR
PCGLMYKLXXX
91
PETRONAS TRADING CORPORATION SDN. BHD
KUALA LUMPUR
PTRDMYKLXXX
92
PUBLIC BANK (L) LTD
LABUAN
PBLLMYKAXXX
93
PUBLIC BANK BERHAD
KUALA LUMPUR
PBBEMYKLXXX
94
RHB BANK (L) LTD
LABUAN
RHBBMYKAXXX
95
RHB BANK BERHAD
KUALA LUMPUR
RHBBMYKLXXX
96
RHB ISLAMIC BANK BERHAD
KUALA LUMPUR
RHBAMYKLXXX
97
STANDARD CHARTERED BANK MALAYSIA BERHAD
KUALA LUMPUR
(ALL OFFICES IN MALAYSIA)
SCBLMYKXXXX
98
STANDARD CHARTERED BANK MALAYSIA BERHAD
LABUAN
(LABUAN OFFSHORE BANKING UNIT ONLY)
SCBLMYKXLAB
99
UNICORN INTERNATIONAL ISLAMIC BANK MALAYSIA BERHAD
KUALA LUMPUR
UIIBMYKLXXX
100
THE ROYAL BANK OF SCOTLAND BERHAD (301932-A)
KUALA LUMPUR
ABNAMYKLXXX
101
THE ROYAL BANK OF SCOTLAND BERHAD (301932-A)
PENANG
ABNAMYKLPNG
102
SUMITOMO MITSUI BANKING CORPORATION
LABUAN
SMBCMYKAXXX
103
UNITED OVERSEAS BANK (MALAYSIA) BERHAD
KUALA LUMPUR
(CUSTODIAN AND NOMINEES DEPARTMENT)
UOVBMYKLCND
104
UNITED OVERSEAS BANK (MALAYSIA) BERHAD
KUALA LUMPUR
UOVBMYKLXXX